Nachtclubs en podia met nachtprogrammering eisen perspectief met protest ‘De Nacht Staat Op’

3 februari 2022

Nachtclubs en podia met nachtprogrammering in heel Nederland openen op zaterdag 12 februari hun deuren. 

"En niet voor één nacht, maar gewoon weer elke nacht", zegt een woordvoerder van de actie 'De nacht staat op' op Instagram. "Iedereen verdient de nacht om zichzelf te leren kennen of te zijn. Wie dat niet inziet, zit te slapen. Daarom staat de nacht op om de overheid en iedereen weer wakker te schudden."Uitbaters van nachtclubs en podia met nachtprogrammering willen na een sluiting van bijna twee jaar weten wat het perspectief is. 

De nachthoreca wil ook graag zo snel mogelijk met het kabinet in gesprek. Sinds het begin van de coronapandemie zijn de clubs gesloten. Wat vooral steekt, is dat er geen zicht is op wanneer de clubs weer open kunnen. Momenteel mag de horeca onder strenge voorwaarden tot 22.00 uur open. Verschillende uitbaters van clubs hadden eerder al laten weten dat dit voor hen niet werkbaar is. Ze kiezen er daarom voor om de deuren niet te openen.

Nachtclubs en andere nachthoreca zagen vorige week een opening toen minister Kuipers (VWS) in de Tweede Kamer zei te willen onderzoeken of de nachthoreca met een zogeheten 1G-beleid (waarbij alle bezoekers op het coronavirus getest worden) open zouden kunnen.
Dat gesprek is volgens De Kroon nog niet gepland. Hij hoopt dat er wel snel wordt gesproken over wat wel en niet zou kunnen. Woensdag om 19.00 uur volgt een toelichting.