Bron

Gemeente Haarlem

Nachtcultuur krijgt met Nachtvisie meer ruimte in Haarlem

18 juli 2024

De Nachtvisie van Haarlem , onderdeel van het programma Nachtcultuur, bevat 16 acties om de nacht in Haarlem weer te laten bruisen.

Deze visie is ontstaan uit een reeks participatiesessies en gesprekken in het najaar van 2023 met diverse belanghebbenden, waaronder horeca-eigenaren, festivalorganisatoren, culturele instellingen en Haarlem Marketing. De visie benadrukt het belang van nachtcultuur voor de culturele, sociaal-maatschappelijke en economische waarde van de stad, en de noodzaak om meer ruimte te creëren voor nachtelijke activiteiten.

Nachtcultuur draagt bij aan aantrekkelijkheid en levendigheid

In het Coalitieakkoord 2022-2026 en Cultuurplan 2022-2028 is vastgelegd dat nachtcultuur moet worden uitgebreid en een brede visie nodig is. Nachtcultuur draagt bij aan de aantrekkelijkheid en levendigheid van Haarlem, maar momenteel zijn er weinig uitdagende plekken voor jongeren om ’s nachts uit te gaan. Dit wordt veroorzaakt door dure en beperkte ruimtes, het ontbreken van een studentenpopulatie, nabijgelegen uitgaansgebieden zoals Amsterdam en strenge regelgeving. De coronapandemie heeft deze uitdagingen verder versterkt.

Meer plekken in Haarlem

Om deze trend te keren, is op 1 januari 2023 het programma Nachtcultuur gestart, waarvan de Nachtvisie een belangrijk onderdeel is. Het doel is om meer plekken in de stad te creëren voor nachtelijke activiteiten en bestaande ruimtes beter te benutten. Het programma streeft naar eenvoudigere procedures en regelgeving om de samenwerking tussen initiatiefnemers en de gemeente te verbeteren. Daarnaast wordt er gewerkt aan een betere balans tussen levendigheid en leefbaarheid, waarbij minder overlastmeldingen en meer positieve aandacht voor nachtcultuur centraal staan.

16 Acties

De visie zet in op een divers en inclusief aanbod aan nachtelijke activiteiten, waarin verschillende doelgroepen zich welkom voelen. Het vergroten van de bekendheid van nachtcultuur in Haarlem is eveneens een speerpunt, zodat meer mensen weten waar ze het aanbod kunnen vinden. Het actieplan binnen de Nachtvisie bevat 16 acties om deze doelen te realiseren en de nachtcultuur in Haarlem te versterken.