Bron

ioresearch.nl

Nederlanders ondernemen in totaal 2,4 miljard vrijetijdsactiviteiten

16 mei 2024

Nederlanders ondernemen in totaal 2,4 miljard vrijetijdsactiviteiten

Nederlanders besteden hun vrije tijd actief en gevarieerd, zo blijkt uit het Nederlands Vrijetijdsonderzoek (NVTO), hét nationale onderzoek naar vrijetijdsbesteding.

Ipsos I&O voerde dit onderzoek het afgelopen jaar uit in opdracht van het NBTC en namens alle twaalf provincies. Een jaar lang werd dagelijks het vrijetijdsgedrag van Nederlanders gemeten. Ruim 28 duizend Nederlanders werkten mee aan het onderzoek. Hieruit blijkt dat vooral routegebonden activiteiten (activiteiten waarbij het afleggen van een route centraal staat) populair blijven.

Van de 13,8 miljoen volwassen Nederlanders onderneemt 98,6 procent wel eens een activiteit buitenshuis. Ondanks het ruime aanbod aan uithuizige vrijetijdsactiviteiten, blijft wandelen, net als in het voorgaande onderzoek, het populairst. Daarna volgen fietsen en uit eten gaan. Dit blijkt uit landelijk onderzoek dat Ipsos I&O uitvoerde in opdracht van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) en namens de twaalf provincies. In dit onderzoek werd een jaar lang aan Nederlanders gevraagd welke activiteiten (uit een lijst van 37 activiteiten) men de afgelopen week had ondernomen.

Negen op de tien Nederlanders gaan wel eens uit eten

Het meest werd er gewandeld, dit was in totaal 811 miljoen keer (34% van alle activiteiten). Het aandeel Nederlanders dat wel eens wandelt, de participatiegraad, is niet het hoogst van alle activiteiten. Dit is namelijk acht op de tien voor wandelen en negen op de tien voor uit eten. Uit eten heeft hiermee de hoogste participatiegraad. Verder bezocht driekwart van de Nederlanders een bar, café of terras.

Klik hier om verder te lezen.