Neem basisregels weer in acht om COVID-besmettingen te beperken

23 juni 2022

Naleving van de basisregels zoals thuiswerken bij klachten, goed ventileren, het is allemaal (weer) belangrijk nu het aantal coronabesmettingen in Nederland oploopt. 

  • Zie hier de basisregels.

En dat terwijl de vakantieperiode nog moet beginnen.  Zeker ook vanwege de personeelskrapte en mogelijk extra verzuim. ‘Hoe meer we nu al met elkaar de besmettingen onder controle houden, des te minder de kans op een verder oplopend reproductiegetal en mogelijk nieuwe beperkingen in het najaar.’ Dat schrijven voorzitters Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) in een gezamenlijke brief aan de bedrijven in hun achterban. 

Sectorplannen
Met onder meer de eigen sectorplannen, waarover deze week een eerste constructief overleg is geweest met minister Adriaansens van EZK, doen bedrijven preventief wat ze kunnen. Voor hen moet echter glashelder zijn wat zij in de verschillende scenario’s van VWS kunnen verwachten en vooral welke criteria dan gelden. Het kan nooit zo zijn dat corona alleen nog een risico voor sectoren/ondernemers wordt en zij de prijs betalen als het virus toch weer oplaait en de overheidsinspanningen te laat zijn. Dat is ook de mening van de  Taskforce CSS sie hierover in overleg is met elkaar en de overheid.

Geleerde lessen
MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat de kabinetsplannen er op papier goed uitzien, maar wijzen erop dat het aankomt op de uitwerking in de praktijk en de implementatie van de geleerde lessen van de afgelopen twee jaar. Zeker omdat er geen garanties zijn dat dit keer wel alles op tijd op orde is qua testen, vaccineren en zorgcapaciteit.

Tijdig overleg
Thijssen (VNO-NCW) en Vonhof (MKB-Nederland) vragen het kabinet verder onder meer om ondernemers(organisaties) een stem te geven in het nieuwe Maatschappelijk Impact Team, voor goede coördinatie van mogelijke coronamaatregelen met buurlanden en tijdiger overleg met het bedrijfsleven als de corona-situatie weer zou escaleren.