Nieuw poppodium in de Maassilo Rotterdam

12 oktober 2018

Rotterdam krijgt er begin volgend jaar een middelgrote poppodium bij, met een capaciteit van ongeveer 2.000 personen. Dit heeft Rotown vorige week woensdag bekend gemaakt. Rotown is een van de initiatiefnemers van het nieuwe poppodium.

In het industriële pand Maassilo zal er een zaal worden geopend. Er worden sinds 2004 al vaker concerten en feesten georganiseerd. De ruimte van de hal aan de Maashaven wordt volgens Rotown ‘bouwkundig en akoestisch in orde gemaakt’, zodat er concerten kunnen worden gegeven. Dit wordt betaald door de stichting Droom en Daad, die vorig jaar is opgericht ter bevordering van kunst en cultuur in Rotterdam.

De popcultuur in Rotterdam had de afgelopen jaren veel te lijden onder faillissementen en sluitingen van poppodia en danstenten. In 2007 sloot de club Now&Wow de deuren en discotheek Off Corseo ging zes jaar later dicht na klachten over geluidsoverlast. In 2006 werd het podium Nighttown failliet verklaard, en ook de nieuwe zaal Watt sloot in 2010 wegens financiële problemen.

De laatste jaren bloeit de pop wel in kleinere zalen als Annabel, vlakbij het Rotterdamse Centraal station. Maar Rotterdam kon jarenlang niet voorzien in een podium voor bands die gewend zijn te spelen voor een publiek van ongeveer tweeduizend man. De organisatie achter het nieuwe podium in de Maassilo, waarvan de nieuwe naam nog niet bekend is, hoopt dat grote en spraakmakende bands nu niet meer automatisch shows spelen in Utrecht, Tilburg en Amsterdam, waar grote popzalen staan, maar nu ook weer in Rotterdam.

De programmering van de nieuwe zaal ligt in handen van poppodium Rotown. De eerste concerten vinden in februari of maart plaats. De programmering wordt na verwachting in november of december bekendgemaakt.