Bron

PFZW

Nieuwe regeling pensioenstelstel PZFW

31 januari 2024

Sociale partners aan de Pensioentafel Zorg & Welzijn (PTZW) hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over de opzet van de nieuwe pensioenregeling.

En over de manier waarop iedereen overgaat naar de nieuwe regeling. PTZW heeft dit akkoord vastgelegd in een transitieplan en aangeboden aan hun bestuur. Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft van het vrij technische transitieplan een meer toegankelijkere versie gemaakt.

Wat verandert er?

De meeste VNPF / WNPF-leden hebbe hun pensioenregeling bij PFZW. Wat verandert er voor medewerkers en hun pensioen? Met de nieuwe regels wordt het pensioen makkelijker te begrijpen en het wordt duidelijker wat medewerkers opbouwen.

Afspraken voor nieuwe pensioenregeling

Vakbonden en werkgeversorganisaties in de sector zorg en welzijn hebben met elkaar afspraken gemaakt over hoe de nieuwe pensioenregeling van PFZW eruit moet komen te zien. De leden van de vakbonden en werknemersorganisaties zijn akkoord gegaan met deze afspraken. Ook de ouderenorganisaties hebben laten weten dat zij geen bezwaar hebben.

Afspraken staan in transitieplan

De afspraken staan in het transitieplan. Een belangrijk document dat volgens de wet verplicht is voor het overgaan op de nieuwe regels voor pensioen. In het plan staat:

  • welke afspraken de vakbonden en werkgeversorganisaties hebben gemaakt voor de nieuwe pensioenregeling van PFZW
  • hoe de pensioenen die al zijn opgebouwd worden omgezet naar de nieuwe pensioenregeling
  • hoe de vakbonden en werkgeversorganisaties ervoor zorgen dat de voordelen van de nieuwe pensioenregeling goed worden verdeeld over alle groepen mensen die een pensioen hebben bij PFZW.

Lees wat voor jou belangrijk is

Het transitieplan is uitgebreid en ingewikkeld. Daarom is er door PFZW een eenvoudige samenvatting gemaakt van de zaken die voor jullie belangrijk zijn.

PFZW gaat aan de slag

De vakbonden en werkgeversorganisaties hebben het plan op 15 januari 2024 aan PFZW gegeven. PFZW  gaat nu aan de slag om te bekijken of de voordelen van de nieuwe pensioenregeling goed worden verdeeld over alle groepen mensen die een pensioen hebben bij PFZW. Dit willen ze medio 2024 afronden. Ook bekijken ze of de afspraken over de nieuwe pensioenregeling uit te voeren zijn en financieel goed in elkaar zitten. Is de uitkomst positief? Dan kan PFZW de omzetting gaan voorbereiden en de nieuwe pensioenregeling uitvoeren.

Wat kan jij nu al doen?

Je kunt nu zelf al wat dingen doen om voorbereid te zijn op de nieuwe regels voor pensioen. Bekijk bijvoorbeeld in MijnPFZW hoe jouw  pensioen ervoor staat. Op 1 januari 2026 gaat PFZW over op de nieuwe regels. Halverwege 2025 krijg je een voorbeeldberekening om een indruk te krijgen wat de nieuwe pensioenregeling betekent voor een voorbeeldpersoon die past bij jouw situatie. In de tussentijd houdt PFZW je op de hoogte via onze nieuwsbrieven, website en webinars.

Heb je vragen?

Heb je nu al vragen over het transitieplan of de nieuwe pensioenregeling? Bekijk de antwoorden op onze meest gestelde vragen of neem contact op met de Klantenservice.