Nieuwe stap op weg naar strengere copyright-regels

13 september 2018

Het Europees Parlemeent heeft woensdagmiddag strengere copyright-regels ondersteund. Dit betekent echter nog niet dat ze komen: er moet nu worden onderhandeld met de EU-lidstaten; daarna kan het Europees Parlement er opnieuw over stemmen.

Het huidige voorstel voor strengere copyright-regels verschaft strengere maatregelen tegen auteursrechtschendig. Grotere platforms zouden actief moeten gaan controleren op auteursrechtelijke beschermde inhoud, of zij moeten voor de inhoud gaan betalen.

De voorstanders van de wet vinden dat de wet vooral is bedoeld voor de grotere platforms zoals Google en Facebook, echter vrezen critici dat kleinere platforms met minder financiële middelen de dupe worden van deze nieuwe regelgeving. Kleine bedrijven zouden uitgezonderd zijn, maar hier zou het alleen gaan om ‘ultrakleine’ bedrijven.
Critici merken ook op dat een zogenaamd uploadfilter de vrijheid op internet kan beperken, en dat  een schendig van het auteursrecht niet per se verboden is. Een uitzondering van de auteurswet in Nederland is bijvoorbeeld dat er parodieën worden gemaakt.

De Europarlementariër uit Duitsland die het voorstel in het parlement bracht, riep zijn medeparlementariërs op om de ‘creatieveling’ te steunen.  Volgens de voorstanders van de aangepaste regeling maken multinationale bedrijven als Google en Facebook misbruik van het creatieve werk van anderen, zonder dat zij daar netjes voor betalen.
Websites als Wikipedia  zijn uitgezonderd van het uploadfilter, net zoals websites die niet voor een groot deel draaien op informatie die door gebruikers wordt geüpload.

Het Europees Parlement stemde ook in met een ander onderdeel van de nieuwe auteursrechtregels. Dit onderdeel wordt door de tegenstanders ook wel de ‘linkbelasting’ of link taks genoemd. Dit verplicht bedrijven als Google en Facebook te betalen als ze een bericht, of delen hiervan, overnemen. Omdat een hyperlink in veel gevallen wordt aangenomen in combinatie met de titel van een artikel, komt dat volgens tegenstanders neer op een belasting op linken.

De nieuwe regels zijn discutabel. Onder meer de bedenken van het World Wide Web, Tim Berners-Lee, waarschuwt voor de gevolgen: volgens hem komt het neer op een ‘censuurmachine’. Ook Wikipedia is een felle tegenstander.

Voorstanders van de regels zijn er ook, vooral in de nieuws- en entertainmentindustrie: Gers Pardoel en Paul McCartney hebben het Europees Parlement opgeroepen om in te stemmen met de plannen. Ook NDP Nieuwsmedia, een branchevereniging van onder meer kranten en tijdschriften, steunt het voorstel.