Nieuwe windmolen voor festivals kan liters diesel besparen

19 augustus 2019

De TU Eindhoven heeft een inklapbare windmolen ontwikkeld die is voorzien van zonnepanelen. Deze molen is bedoeld om dieselgeneratoren op grote muziekfestivals te vervangen. Het Belgische festival Pukkelpop zal de toren als eerste gaan testen, later volgen Noorderslag, Dour en Glastonbury.

Gemiddeld gebruikt een festival zoals Lowlands meer dan 100.000 liter diesel in drie dagen en daarnaast ook nog eens duizenden liters benzine, zo becijferde de NOS. Om vervuiling tegen te gaan, is de TU Eindhoven aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een duurzaam alternatief. Dit werd de GEM-toren: de Green Energy Mill. Uitgeklapt is de toren 23 meter hoog, terwijl het ingeklapt kan worden vervoerd op een vrachtwagen.

Bovenop de toren zit een windturbine, terwijl aan de drie zijkanten gekleurde zonnepanelen zijn geplaatst. De panelen hebben verschillende kleuren, met ieder hun eigen functie. Ze zijn gevoelig voor verschillende soorten licht en sturen de energie door naar de collectoren die in de randen van de panelen zitten. Deze energie wordt vervolgens opgeslagen in een accu onderin de toren. De GEM-torens staan op een plateau met uitlopers naar drie kanten. Deze zorgen voor stabiliteit. Het plateau kan ook dienstdoen als ontmoetingsplek of als locatie waar festivalgangers hun apparaten op kunnen laden.

Lees hier meer

Wil je meer weten over de GEM-tower? Kom dan naar ons Congres Podia | Festivals | Evenementen waar de bouwers komen vertellen.