Bron

Div

Nieuwe zzp-wet voorgesteld door VVD, D66, CDA en SGP

3 april 2025

Er heerst nog steeds veel onduidelijkheid onder zelfstandigen en werkgevers over wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid.

Om deze onzekerheid weg te nemen, hebben VVD, D66, CDA en SGP een eigen wetsvoorstel ingediend. Dit voorstel moet meer helderheid bieden over de status van zzp’ers. Vanmiddag vindt hierover een debat plaats in de Tweede Kamer met minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC).

Aangescherpte regels

Sinds dit jaar worden de regels rondom schijnzelfstandigheid actief gehandhaafd, wat kan leiden tot waarschuwingen en boetes. Dit terwijl de Belastingdienst heeft aangegeven geen extra personeel aan te nemen voor controles. Als gevolg hiervan zijn veel bedrijven terughoudend geworden in het inhuren van zelfstandigen.

Nieuwe toetsingscommissie

Het wetsvoorstel stelt voor om een onafhankelijke commissie in het leven te roepen die beoordeelt of iemand daadwerkelijk als zelfstandige werkt of feitelijk in loondienst zou moeten zijn. Een zzp’er zou meerdere opdrachtgevers moeten hebben, vrijwillig als zelfstandige moeten werken en een hoge mate van vrijheid moeten hebben over zijn of haar werktijden. Een vergelijkbare commissie bestaat al in België.

Daarnaast onderstrepen de indieners dat er een eerlijke balans moet blijven tussen zelfstandigen en werknemers. Zo zou het verplicht worden voor zzp’ers om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en te sparen voor hun pensioen.

Duidelijkere criteria

Minister Van Hijum wil ook vastleggen wanneer iemand wel of niet als zelfstandige kan worden aangemerkt, maar de vier partijen twijfelen of zijn voorstel de huidige situatie daadwerkelijk verbetert. Zij vinden dat zijn wetgeving nog te veel leunt op de vraag of een zzp’er vergelijkbare werkzaamheden uitvoert als een werknemer. In plaats daarvan willen ze de focus leggen op de afspraken die opdrachtgever en zzp’er onderling maken. Met een scherpere toetsing zou schijnzelfstandigheid beter kunnen worden voorkomen.

Minimumtarief en rechtspositie

Over één punt zijn de indieners en de minister het eens: het zogenoemde ‘rechtsvermoeden’. Dit houdt in dat een zelfstandige makkelijker aanspraak kan maken op werknemersrechten als het uurtarief onder de 33 euro ligt.

Volgens VVD-Kamerlid Thierry Aartsen geeft deze wet zelfstandigen meer autonomie. Hans Vijlbrief (D66) benadrukt het belang van de samenwerking tussen de vier partijen om de zzp-problematiek aan te pakken. Inge van Dijk (CDA) en André Flach (SGP) verwachten dat de wet de gewenste duidelijkheid zal bieden.