Noodloket voor bedrijven die snel geholpen moeten worden door coronacrisis

19 maart 2020

Het kabinet heeft dinsdagavond 17 maart 2020 een ‘Noodpakket voor banen en economie’ gepresenteerd. Onderdeel daarvan is een noodloket voor bedrijven die direct op korte termijn worden geraakt. Het loket biedt een eenmalige gift van 4.000,- voor een periode van 3 maanden, bestemd voor ondernemers die hun omzet geheel of grotendeels verliezen.

Schade kan niet ingehaald worden
Het gaat hier in het bijzonder om eet- en drinkgelegenheden en andere etablissementen die het grootste deel van hun activiteiten noodgedwongen moeten staken zoals schoonheidssalons en anderen die mogelijk in de problemen komen vanwege de 1,5 meter afstandseis. Zij zien hun inkomsten grotendeels teruglopen, terwijl hun vaste lasten gewoon doorlopen en hun uitgaven in veel gevallen al gedaan zijn. Deze inkomsten kunnen bovendien moeilijk worden ingehaald wanneer de COVID-19-uitbraak achter de rug is.
 
Onduidelijk welke sectoren
Het is nog onduidelijk welke sectoren in aanmerking komen, en wat exacte criteria zijn voor het noodloket. Dat wordt nog uitgewerkt. Wel is bekend dat het moet gaan om een fysieke inrichting buiten het eigen huis. Indien nodig worden deze voorwaarden steeds geactualiseerd.