Nu te zien in Design Museum Den Bosch: Dance – design van een cultuur
23 maart 2024
Elektronische dansmuziek is, zoals we weten, een globaal fenomeen en een miljardenindustrie.
In deze tentoonstelling ontdek je hoe design, technologie en gemarginaliseerde groepen een bepalende rol gespeeld hebben in deze ontwikkeling. Ontmoet de pioniers die de allereerste elektronische instrumenten maakten. Ontdek hoe house en techno ontstonden in Detroit en Chicago.
Kijk terug op de tijd van gabbers, Thunderdome en Australian trainingspakken. En stap in de wereld van de gigantische dancefeesten die nu overal ter wereld miljoenen mensen bij elkaar brengen.
Muziek als emancipatie
Met elektronische dansmuziek gaven zwarte, latino en lhbtqia+-gemeenschappen in de Verenigde Staten begin jaren 80 vorm aan hun eigen wereld. Een sonische wereld waarin ze veilig hun identiteit tot (artistieke) uiting kon brengen. Aan de randen van de nacht en van de stad ontstond een scene waar er vrijelijk geëxperimenteerd kon worden, met alles van identiteit tot de manier waarop de muziek gemaakt werd. In dit deel van de tentoonstelling zie je onder andere een selectie uit het archief van Steve Terry. Hij verzamelde meer dan 5.000 flyers uit het begintijdperk van disco, house en techno. Bekijk de flyer van het eerste feestje waar techno-pionier Jeff Mills draaide en de VIP-lidmaatschapskaarten van de legendarische discotheek Studio54.
Van het laboratorium naar de slaapkamer
Vlak na de Tweede Wereldoorlog begonnen de vroege pioniers van elektronische muziek te onderzoeken hoe ze op andere manieren dan gebruikelijk in de muziek geluiden konden creëren. In laboratoria werkten ingenieurs en componisten met allerlei apparaten die elektronisch tonen maakten. Door stroomversnellingen in de technologie zoals digitalisering en miniaturisering, werd het maken van elektronische muziek steeds toegankelijker. Tegenwoordig kan je deze muziek zelfs op je slaapkamer maken: een laptop voor de productie en het internet voor de distributie is het enige dat je nodig hebt. In dit deel van de tentoonstelling zie je een aantal unieke elektronische instrumenten uit de jaren 20, zoals de Theremin en de Ondes Musicales Martenot. Daarnaast ontdek je een verzameling van de meest invloedrijke synthesizers en drumcomputers, van de jaren 60 tot nu. Op de interactieve tafel kan je de online versies van deze instrumenten zelf bespelen.