OM praat met rappers: ‘Rap vertelt wat zich in onze buurten afspeelt’

14 februari 2019

 Het OM zoekt actief contact met de Nederlandse rapwereld. Volgens Job van Beekhoven (45), hoofd beleid en strategie bij het Functioneel Parket, kan de hiphopscene justitie helpen.

Naast hiphopliefhebber is Van Beekhoven ook hoofd beleid en strategie bij het functioneel parket van het Openbaar Ministerie. Hij maakt onderdeel uit van een nieuwe denktank die het OM en de politie vorig jaar hebben opgericht en „die verder wil kijken dan het strafrecht alleen”.

Directe aanleiding voor de denktank was de moord op de broer van Nabil B., kroongetuige in een grote liquidatiezaak, van maart vorig jaar. Van Beekhoven wijst vanuit zijn kantoor naar buiten, over het IJ. „Dat gebeurde op klaarlichte dag, hier op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.”

Hoofddoel van deze nieuwe landelijke onderzoeksgroep van het OM en de politie is meer inzicht te krijgen in de oorzaken van excessief geweld in de samenleving. „We willen als OM intensiever naar de oorzaken kijken – naar de voedingsbodem voor dergelijk extreem geweld.”

Van Beekhoven zoekt al een tijd over dit onderwerp actief contact met de hiphopscene in Nederland en organiseerde eind vorig jaar een eerste besloten debat voor medewerkers van het OM en politie over rapclips waarin criminaliteit en/of vuurwapens een prominente rol spelen.

Lees hier het volledige artikel.