Bron

popcoalitie.nl

Omzet streaming en muziekdragers Nederlandse muziekindustrie steeg in 2023 naar bijna 300 miljoen euro

7 maart 2024

De Nederlandse muziekindustrie blijft groeien.

In 2023 kwam de totale omzet van streaming en muziekdragers in de Nederlandse muziekindustrie uit op 299 miljoen euro, een stijging van 9% ten opzichte van 2022. Dat blijkt uit cijfers van NVPI Muziek. De brancheorganisatie keek naar de opbrengsten van streaming en verkoop van muziek op cd’s, lp’s en dvd’s in Nederland, van zowel binnen- als buitenlandse artiesten.

Het streamen van muziek is de belangrijkste bron van inkomsten voor de Nederlandse muziekindustrie. De omzet daaruit steeg met 11% naar bijna 240 miljoen euro. Ook de verkoop van cd’s en vinyl groeide, naar respectievelijk 16,1 en 38,2 miljoen euro. In totaal behaalde de muziekindustrie een omzet van 299 miljoen euro, waarvan zo’n 30 procent opnieuw geïnvesteerd wordt in (nieuwe) muziek.

De groei komt deels door hogere abonnementstarieven van Spotify in de laatste maanden van 2023. Het was de eerste prijsverhoging sinds het bestaan van de streamingdienst. “Daarmee wordt muziek eindelijk een stapje beter op waarde geschat”, aldus Anne de Jong, directeur-bestuurder NVPI.

Lees hier verder