Ondernemersorganisatie starten campagne over belang vaccineren

7 september 2021

‘Twijfel over vaccineren? Laat je informeren’. Onder die noemer zijn VNO-NCW en MKB-Nederland een campagne gestart.

Dit om het belang van vaccineren en een hoge vaccinatiegraad extra onder de aandacht van werkgevers en hun medewerkers te brengen. Ze vragen daarbij de hulp van de aangesloten branches en bedrijven.

Het coronavirus is nog niet weg en de dreiging van opnieuw oplopende besmettingscijfers en overbelasting van de zorg blijft. Nieuwe beperkende maatregelen die burgers en ondernemers weer hard raken, liggen dan op de loer en kunnen het land weer in de houdgreep nemen als we niks doen.

Hoge vaccinatiegraad nodig
Een hoge vaccinatiegraad is cruciaal om dit scenario te voorkomen. Door zich te laten vaccineren voorkomen mensen dat ze in het ziekenhuis terechtkomen en raakt de zorg niet overbelast, met alle gevolgen van dien. We weten dat in ons land bijna 2 miljoen mensen nog níet zijn gevaccineerd.

Werkgevers kunnen een rol spelen bij het verhogen van de vaccinatiegraad. Daarom zijn werkgeversorganisaties de campagne 'Twijfel over vaccineren? Laat je informeren' gestart.

Wat kan je doen?
Als werkgever kan je helpen om misverstanden over het coronavaccin weg te nemen en jullie medewerkers wijzen op het grote maatschappelijke belang van vaccineren.

Hoe? Bijvoorbeeld door deze informatieve A4-poster (of A3-formaat) over het belang van vaccineren op te hangen in jullie organisatie. Of door een banner (zie onderaan deze pagina) met in het kort dezelfde boodschap te delen op sociale media of het intranet van jullie organisatie. We snappen dat dit tricky is, vanzelfsprekend alles naar eigen inzicht. 

Verder is het goed om medewerkers te blijven wijzen op de basisregels die onverkort gelden: thuisblijven en testen bij klachten, afstand houden, handen wassen en niezen in de elleboog. 

Ga in gesprek met mensen die twijfelen
Er zijn mensen met twijfels. Ook zijn er mensen die simpelweg niet of onjuist zijn geïnformeerd. Merk je dat in jullie organisatie? Ga met hen in gesprek. Twijfel je zelf, informeer je dan. Wij vonden in dit kader deze column in NRC ook wel goed.

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op één van onderstaande websites of verwijs mensen daar naar:

Deze informatie in meerdere talen aanwezig. Ga naar Getting vaccinated against COVID-19 in the Netherlands (goverment.nl).