Onderzoek: effecten coronacrisis op podiumbezoek na heropening

8 mei 2020

Om de effecten van de coronacrisis op het cultuurbezoek ná de heropening van de cultuurhuizen inzichtelijk te maken, is er afgelopen week een grootschalig onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek is bedoeld om de Nederlandse cultuursector in deze moeilijke tijd te ondersteunen. Twee professoren van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Twente hebben belangeloos meegewerkt aan de onderzoeksopzet en de rapportage.

Lees hier het hele onderzoek op de website van Fonds21.

Voor de podiumkunstensector zijn de belangrijkste conclusies:

  • 74% van de Nederlandse bezoekers van podiumkunsten verwacht de theaters en muziekpodia na heropening weer even veel of meer te gaan bezoeken; 26 procent verwacht het bezoek in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar te verminderen.
  • 21 procent van de bezoekers van de podiumkunsten verwacht direct na heropening weer een voorstelling of concert te gaan bezoeken. 69 procent denkt een bezoek aan de podiumkunsten meer dan een maand uit te stellen na de heropening.
  • Voor de podiumkunstenbezoekers vormen de afstand tot de medebezoekers en het aantal bezoekers in de zaal de belangrijkste redenen om niet direct naar een voorstelling of concert te gaan na heropening.
  • In de provincie Noord-Brabant wordt veel vaker dan gemiddeld het aantal bezoekers in de zaal als belemmering genoemd. Ook in Flevoland speelt dit punt duidelijk sterker.
  • In de noordelijke provincies ziet men juist minder problemen met het aantal bezoekers in de zaal. Ook ziet men minder bezwaren om kleine podia te bezoeken.
  • 65-plussers maken zich veel meer zorgen om het gebruik van het toilet, het aantal bezoekers bij de entree, de deurklinken/trapleuningen en de beperkte ruimte in een kleine zaal.
  • Financiële onzekerheid lijkt weinig invloed te hebben op het bezoek aan theaters en muziekpodia.