Onderzoekers: 2G en 3G hebben nu nauwelijks effect

18 januari 2022

Invoering van het 2G- of 3G-systeem remt op dit moment nauwelijks het aantal coronabesmettingen. "Op basis van ons onderzoek wordt het 2G- of 3G-beleid moeilijker te verdedigen", stelt onderzoeksleider Niek Mouter van de TU Delft.

Het invoeren van de 2G-maatregel op alle plekken buiten school en werk om, zou er in het gunstigste scenario toe kunnen leiden dat het reproductiegetal met een kleine 10 procent afneemt. Dat getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt.

Bij 3G zou het reproductiegetal met 5 procent afnemen. Zowel de invoering van 2G als 3G is bij lange na niet voldoende om dat getal onder de 1 te krijgen en dus de epidemie te laten afnemen.

De onderzoekers rekenden met een R-getal van 1,8. Het RIVM schat in dat het reproductiegetal van omikron eind december 1,6 was. Zeer waarschijnlijk is dat nu zelfs nog een stuk hoger.

Gedragsverandering bij ongevaccineerden

Bij de berekening van het effect van 2G is het gedrag van ongevaccineerden nog niet meegenomen. Uit gedragsonderzoek blijkt dat een belangrijk deel van die ongevaccineerden die eerder een toegangstest deden, in de 2G-situatie alternatieve contacten zou zoeken. In plaats van een ontmoeting in het café, zouden ze hun sociale contacten bijvoorbeeld thuis ontmoeten.

"Het idee van 2G is dat ongevaccineerden minder risicovolle contacten hebben, maar dat is in werkelijkheid niet altijd zo", zegt onderzoeker Mouter. De afname van besmettingen zou in de werkelijkheid dus lager zijn dan die 10 procent.

Lees hier het hele artikel.