Ook Gebr. De Nobel voert actie voor de nacht

1 februari 2022

Poppodium Gebr. De Nobel  uit Leiden vraagt ook aandacht voor de nacht onder de naam 'De Nacht Wacht'.

Maar dan overdag. Op zaterdag 5 februari, tussen 16 uur en 17 uur bij Molen de Valk organiseert Gebr. De Nobel een manifestatie onder de naam ‘DE NACHT WACHT’.

Deze manifestatie is een vrolijke samenkomst met een heldere oproep aan de politiek: geef Leiden de nacht weer terug. Rollende beats verzorgt de techno, zodat de stad ons hoort. 'Want nachtcultuur is van essentieel belang voor onze stad!' aldus het persbericht.

Zoals Gebr. de Nobel het verwoordt:

Gebr. De Nobel is het epicentrum van de Leidse nachtcultuur. Wat in het nachtleven gebeurt is van wezenlijk belang. Zodra de nacht valt ontstaat er ruimte: als er niets hoeft, kan er weer van alles. Het biedt een schemerdonker waarin we nieuwe ervaringen opdoen. Er wordt gevierd, bedacht, beleefd en gedeeld. Omdat het belangrijk is om af en toe ons dagelijks leven even tussen haakjes te zetten.

Het is tijd dat Leiden de nacht weer terugkrijgt. Wij vieren de nacht, omdat:

  • We zien dat de muziekscene in Nederland in hoog tempo verschraalt. Muzikanten, DJ’s en organisatoren die decennialang ons leven hebben verrijkt, zitten al twee jaar zonder inkomsten. Er gaat talent verloren dat bij ons op het podium hoort te staan. WE. NEED. THE. MUSIC!
  • Het isolement van thuis zitten na twee jaar de grenzen heeft bereikt en een gevaar begint te worden voor de mentale gezondheid van jonge mensen. 
  • Studenten en scholieren weer een plek verdienen waar zij het leven kunnen vieren. Er is de afgelopen twee jaar extreem veel van hen gevraagd en het wordt tijd dat we inzien dat ook het nachtleven een onmisbaar onderdeel van hun ontwikkeling uitmaakt. 
  • Er geen dag is zonder nacht en geen inkomsten zonder werk. In de korte periodes dat we open mochten de afgelopen twee jaar hebben bewezen dat dit ook veilig kan en dat we onszelf grotendeels kunnen bedruipen. 

Gebr. de Nobel wil niet langer lijdzaam toekijken hoe de nachtcultuur ten onder dreigt te gaan. Wij willen dat er geluisterd wordt naar elkaar en er een toekomstvisie ontwikkeld wordt waarin iedereen gehoord is.

Wij begrijpen heel goed dat de COVID-19 pandemie de wereld dwong tot drastische maatregelen. De Cultuursector heeft zich tijdens de COVID-19 pandemie steeds verantwoordelijk opgesteld. Twee jaar lang hebben we alle keuzes aan maatregelen die Den Haag maakte loyaal opgevolgd. Inmiddels dringt in de hele wereld het besef door dat COVID-19 voorlopig niet verdwijnt en dat er mee moeten leren leven. Wij vinden daarom dat het anders moet en anders kan en we willen niet langer gesloten blijven. Wij hopen dat onze stem ook in Den Haag doordringt! 

De Nacht Wacht, daarom doen we op de Lammermarkt op zaterdag 3 februari tussen 16:00 en 17:00 uur één uur lang alsof het 12 uur ‘s avonds is en de nacht net is begonnen.