Bron

Div

Ook in 2025 stijgen de lonen nog behoorlijk

17 september 2024

De afgelopen jaren hebben vakbonden succesvol onderhandeld over aanzienlijke loonsverhogingen in cao’s.

De krapte op de arbeidsmarkt en de hoge inflatie zijn de belangrijkste factoren die deze stijgingen aandrijven, en ook in 2025 zullen deze factoren van invloed blijven. Jaarlijks publiceert het Centraal Planbureau (CPB) op Prinsjesdag de Macro Economische Verkenning (MEV) met vooruitzichten voor het komende jaar. In de MEV 2025 verwacht het CPB dat de cao-lonen in 2024 met gemiddeld 6,6% zullen stijgen.

Vooruitzichten van het CPB voor lonen en inflatie in 2025

Voor 2025 wordt een iets lagere stijging van 4,3% voorspeld. Het CPB stelt dat het aanpassingsproces van lonen op de inflatieschok van 2022 nog niet volledig is afgerond. Er worden nog steeds nieuwe cao’s gesloten die de eerdere prijsstijgingen compenseren. Hoewel de inflatie in 2025 naar verwachting daalt naar 3,2%, zullen de lonen daar nog steeds boven blijven. Ook de incidentele loongroei, bijvoorbeeld door promoties of baanwisselingen, blijft positief. De sterke positie van werknemers in een krappe arbeidsmarkt speelt hierbij een belangrijke rol. De verwachte koopkracht stijgt in 2025 met gemiddeld 0,7%.

Vakbonden scherpen looneisen aan voor 2025

Vakbonden met hoge looneisen Of de raming van het CPB klopt, moet nog blijken, aangezien de werkelijke loonstijging afhankelijk is van de cao-onderhandelingen, die sterk beïnvloed worden door de economische situatie. In 2024 zijn de loonverwachtingen al fors naar boven bijgesteld ten opzichte van eerdere schattingen, net zoals in 2023. De vakbonden streven ernaar om dit in 2025 opnieuw te doen, met looneisen die, ondanks de dalende inflatie, hoog blijven. FNV, de grootste vakbond in Nederland, streeft naar een loonsverhoging van 7%, terwijl CNV mikt op een verhoging tussen 3,5% en 6%. Daarnaast hebben de vakbonden aanvullende eisen, zoals een minimumloon van €16 per uur in alle cao’s en onderhandelingen over een vierdaagse werkweek.

Werkgevers waarschuwen voor gevolgen van hoge looneisen

Werkgevers kritiseren vakbondseisen Werkgevers hebben zoals gebruikelijk hun bedenkingen bij de looneisen van de vakbonden. Werkgeversvereniging AWVN noemt de eisen ‘onrealistisch’, vooral gezien de huidige economische onzekerheden. Ze waarschuwen dat te hoge looneisen en kortere werkweken een risico vormen voor de concurrentiepositie van bedrijven, vooral omdat veel werkgevers al te maken hebben met personeelstekorten. Volgens AWVN kunnen deze factoren leiden tot hogere kosten en een verlies aan arbeidsproductiviteit, wat uiteindelijk schadelijk is voor de welvaart in Nederland.