Ook Leeuwarden tekent gezamenlijke brief voor garantiefonds voor bevrijdingsfestivals

19 december 2023

De gemeente Leeuwarden heeft een gezamenlijke brief namens gemeenten met bevrijdingsfestivals ondertekend.

Roermond nam het initiatief voor de brief aan demissionair premier Mark Rutte, waarin wordt gevraagd een garantiefonds van 1 miljoen euro voor noodlijdende bevrijdingsfestivals in te stellen. De Tweede Kamer nam in oktober een motie aan waarin de regering wordt opgeroepen het garantiefonds in te stellen, waarmee festivals zich kunnen verzekeren tegen slecht weer in ruil voor een solidariteitsbijdrage. De gemeenten Den Haag en Zwolle gaven eerder al aan de gezamenlijke brief te hebben getekend.

Veel bevrijdingsfestivals hebben het sinds de coronapandemie niet makkelijk en ook het slechte weer van dit jaar zorgde voor een financiële tegenvaller. De bevrijdingsfestivals hebben eerder dit jaar ook al hun zorgen geuit bij Rutte in de hoop op meer hulp vanuit de overheid.

“Veel stichtingen zitten in financiële nood en het is maar de vraag of ze volgend jaar weer een gratis toegankelijk bevrijdingsfestival willen en kunnen organiseren”, is in de brief te lezen. De Tweede Kamer nam in oktober een motie aan waarin de regering wordt opgeroepen nog voor het eind van het jaar het garantiefonds in te stellen. Hiermee kunnen festivals zich verzekeren tegen slecht weer, in ruil voor een solidariteitsbijdrage.