Bron

RVO.nl

Opnieuw grote interesse voor verduurzamen maatschappelijk vastgoed

5 oktober 2023

Eigenaren van maatschappelijk vastgoed hebben veel belangstelling voor verduurzamen.

Dat blijkt uit het feit dat de geldpot van de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) één dag na openen leeg was. Deze subsidieregeling helpt eigenaren van maatschappelijke gebouwen om te verduurzamen.

Maatschappelijk vastgoed sneller verduurzamen

DUMAVA opende dit jaar voor de 2e keer. Deze 2e ronde zou eerst in januari 2024 zijn, maar dat is vervroegd naar 18 september 2023. Zo kunnen eigenaren van maatschappelijk vastgoed sneller verder met verduurzamen. Eén dag na de openstelling had Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) 1524 aanvragen binnen. In totaal vroegen mensen dit jaar daarmee voor € 375 miljoen subsidie aan. Er was € 190 miljoen beschikbaar.

Meer klein vastgoed

Dit jaar konden eigenaren 2 weken voordat DUMAVA opende hun aanvraag al tijdelijk klaarzetten. Zo hadden zij tijd om alles voor te bereiden. Ook nieuw deze ronde was dat meer eigenaren van ‘klein maatschappelijk vastgoed’ in aanmerking kwamen voor de subsidie. Van het budget van € 190 miljoen werd namelijk € 66,5 miljoen gereserveerd voor aanvragen onder de € 500.000.

DUMAVA tot 2030

In 2024 is er nieuw budget beschikbaar. De regeling keert vanaf 2024 elk jaar terug tot 2030. Eigenaren kunnen zo zelf bepalen in welk jaar zij de subsidie aanvragen. In totaal is er € 1,9 miljard beschikbaar, als het parlement het goedkeurt.

Van school tot rijksmonument

DUMAVA was voor het eerst beschikbaar in oktober 2022. Ook toen was het budget (€ 150 miljoen in 2022) in één dag overtekend. Dat betekent dat er meer geld is aangevraagd dan er beschikbaar is. De regeling ondersteunt het verduurzamen van scholen, culturele instellingen, gebouwen van decentrale overheden, religieuze gebouwen, zorginstellingen en rijksmonumenten. Maatregelen die mogelijk recht hebben op de subsidie zijn onder andere isolatiemaatregelen, HR-glas en zonnepanelen.