Opnieuw tienduizenden bij protest evenementenbranche

16 september 2021

Verspreid over tien steden zijn op zaterdag 11 september opnieuw tienduizenden mensen de straat op gegaan om het kabinet aan te sporen de evenementensector verder te heropenen. Volgens de autoriteiten en organisatoren verliepen de protesten vreedzaam.

De organisatie achter de protesten, Unmute Us, meldt dat er in totaal 150.000 betogers zijn gaan protesteren. Dat aantal is lastig te verifiëren. Gemeenten maken ook een inschatting van het aantal demonstranten, en de meeste zitten rond de helft van de schattingen van de organisatie.

Zo zegt de organisatie dat er in Amsterdam 80.000 betogers waren, maar houdt de gemeente het op 35.000. In zowel Utrecht als Maastricht zijn de geschatte deelnemersaantallen 15.000 (organisatie) en 10.000 (gemeente).

Verreweg het drukst was het in Amsterdam. De gemeente raadde rond 14.30 uur mensen af om naar het Westerpark te komen vanwege de drukte.

'Ze kunnen niet om ons heen'

"Na vandaag kan onze beweging niet meer genegeerd worden", zegt een van de initiatiefnemers, Jasper Goossen. "Het eerste Unmute Us-protest heeft aanvankelijk niet geleid tot een directe reactie vanuit Den Haag, maar als het nu stil blijft, heeft het kabinet echt alle realiteitszin verloren."

De organisatie wilde een punt maken met het oog op de persconferentie van het kabinet die gepland staat voor komende dinsdag. "Het is heel belangrijk vandaag te laten horen dat we er zijn, dat ze echt niet om ons heen kunnen en dat evenementen gewoon weer gehouden mogen worden."