Bron

ad.nl

Paard breidt uit: GR8 moet onderdak bieden aan theaterzaal, platenzaak en culturele ondernemers

15 april 2024

Paard breidt uit: GR8 moet onderdak bieden aan theaterzaal, platenzaak en culturele ondernemers

Poppodium Paard gaat flink uitbreiden. In het pand naast de bestaande instelling komen een theatertje en zalen voor verschillende culturele toepassingen.

‘Een nieuw cultureel verzamelgebouw van ca. 1.200 m² midden in het Haagse popdistrict', noemen ze het zelf. Een naam voor het pand is ook al gegeven: GR8, verwijzend naar het huisadres Prinsegracht 8.

De renovatie van het pand is in volle gang. Tot 2020 was hier het Humanity House gevestigd, een museum dat het menselijke verhaal achter rampen en conflicten in de wereld belichtte. Nadat de gemeente Den Haag de subsidiekraan dichtdraaide en door de coronacrisis de bezoekers waren weggevallen, moest dit museum noodgedwongen de deuren sluiten.

Muziek, film en spoken word

In de kelder van GR8 bevindt zich een theaterzaal waar het Paard muziek, films, spoken word en debat gaat programmeren. Op de benedenverdieping van GR8 komen de platenzaak van The Record Corner en een winkel van het Huis van Gedichten. De tweede en derde etage van het pand moeten onderdak bieden aan muzikale en culturele ondernemers. De eerste plekken zijn al verhuurd aan onder meer theatercollectief Girls In Woods, club Bleyenberg en festival De Betovering.

‘De komende tijd wordt het historisch pand klaargemaakt voor een creatieve toekomst’, schrijft Paard op zijn website. In het najaar volgt de officiële opening. Tot die tijd zijn er pop-up concerten en andere evenementen te beleven in GR8. Voor het project is Paard de samenwerking aangegaan met Anna, een culturele vastgoedorganisatie die zich steeds nadrukkelijker manifesteert in het Haagse. Vorige week werd bekend dat Anna tijdelijk de exploitatie op zich neemt van het Koorenhuis en Concordia