Persbericht – Alliantie van Evenementenbouwers: ‘Het is de hoogste tijd. Heel Holland zingt. Evenementenbranche weer helemaal open op 11 maart’

9 februari 2022

De evenementenbranche wil en kan volledig en blijvend open uiterlijk op 11 maart 2022. 

Stip op horizon 11 maart
Aangezien de overheid niet met een concreet perspectief komt, zet de branche nu zelf de stip op de (nabije) horizon. Al twee jaar zijn evenementen nauwelijks mogelijk geweest. Op 11 maart staat 'Holland Zingt Hazes' gepland in Ziggo Dome. Laat dan de deuren weer opengaan en haal de hele sector van het slot. Dat kan veilig en verantwoord. De evenementenbranche is er klaar voor en wil open. Het is de hoogste tijd.

Impact op branche gigantisch , op gezondheidszorg overzichtelijk
Op 10 maart 2020 werden de eerste evenementen verboden, waarna al heel snel de hele evenementenindustrie werd stilgelegd. Sindsdien is de branche al twee jaar dicht, met uitzondering van twee maanden met zeer beperkte mogelijkheden afgelopen najaar. Inmiddels is de impact van het coronavirus sterk afgezwakt en de druk op de zorg afgenomen, maar de impact van de maatregelen is nog wel groot. Het is tijd om verder vooruit te kijken. 

Nederland als een van de weinige in EU zonder versoepelingen
Veel landen om ons heen hebben de maatregelen fors afgezwakt of zelfs volledig losgelaten. Evenementen zijn daar weer onderdeel van het maatschappelijk en cultureel leven. Ondertussen is dit in Nederland nog niet het geval en worden de maatschappelijke en economische gevolgen steeds duidelijker en pijnlijker. De evenementenbranche is twee jaar lang in gesprek geweest met de overheid en heeft meegewerkt aan wetenschappelijk onderzoek. Desondanks heeft de branche zodanige beperkingen opgelegd gekregen dat grootschaliger evenementen niet mogelijk zijn.

Oproep: volledig openen
Ook de 'Holland Zingt Hazes' reeks kon in maart 2020 na drie concerten niet voortgezet worden. Precies twee jaar later, op 11 maart 2022, staat 'Holland Zingt Hazes' weer op de agenda. Een perfect moment om de branche na twee jaar ‘bloed, zweet en tranen’ weer open te gooien en open te houden. Wij roepen het kabinet op in overleg met ons de branche volledig te openen. Met een grote tussenstap tijdens het weegmoment op 15 februari, en de laatste stap begin maart, zodat we weer 100% publiek, zowel geplaceerd als ongeplaceerd, zonder 1,5 meter en zonder restricties kunnen ontvangen. Het is de hoogste tijd!