Persconferentie 18-9: extra maatregelen vanaf 20-9 die in overleg met 6 veiligheidsregio’s zijn genomen

24 september 2020

Door een toenemend aantal positieve testen besloot het kabinet vrijdagavond opnieuw een persconferentie te houden over de coronasituatie in Nederland. Lees verder voor  de maatregelen.

 • Lees hier de brief aan de Tweede Kamer met de volledige uitleg.
 • Lees hier het advies van het OMT (77e), dit is een bijlage van bovenstaande brief.
 • Zie hier een overzicht de extra genomen regionale maatregelen tegen het coronavirus.

Maatregelen regionaal: extra maatregelen in zes veiligheidsregio’s
Het OMT en kabinet zien het virus in verschillende regio’s zich harder verspreiden. Het kabinet heeft overlegd met zes regio’s waar de signaalwaarden sterk oplopen, deze regio’s (klikbaar) zijn:

 1. Noord Holland Amsterdam-Amstelland;
 2. Zuid Holland Haaglanden;
 3. Zuid Holland Hollands-Midden;
 4. Noord Holland Kennemerland;
 5. Utrecht en 
 6. Zuid Holland Rotterdam-Rijnmond

Deze regio’s treffen nieuwe maatregelen.

Vanaf zondagavond 20 september 18:00 uur zijn o.a. de volgende regels van kracht:

 • Voor horeca en organisaties met een horecavergunning geldt dat om 00.00 uur de muziek uit moet, na 00.00 uur er niemand meer naar binnen mag en vanaf 01.00 uur de gelegenheid gesloten is en er geen gasten meer binnen mogen zijn. Dit geldt ook voor de bijbehorende terrassen. Dit geldt ook voor poppodia.
   
 • Voor bijeenkomsten (binnen en buiten) van meer dan 50 mensen gaat een meldplicht gelden. In de melding moet duidelijk gemaakt worden hoe het professionele toezicht op de naleving van de COVID-19 maatregelen geregeld is. 
  Dit geldt niet voor onderwijsinstellingen en culturele instellingen, die structureel meer dan 50 mensen ontvangen, zoals o.a.poppodia.
   
 • Deelnemen aan gezelschappen mag niet met meer dan 50 personen. Dat geldt zowel buiten als binnen. Een gezelschap is een groep die bij elkaar hoort, zoals een familie of een groep vrienden, of die voor een gelegenheid als groep bij elkaar is, zoals voor een afstudeerfeest, een bruiloft of een gezamenlijk uitje.
  Dit geldt dus niet voor publiek dat kaartjes voor een show of voorstelling heeft gekocht.
  Concreet betekent dit dat voor besloten feesten in een zaal of bijvoorbeeld in een park het gezelschap niet groter dan 50 mag zijn. Ook mogen geen reserveringen gemaakt worden voor meer dan 50 mensen. Uitzondering zijn demonstraties, uitvaarten, religieuze bijeenkomsten, het beoefenen van theater, dans of muziek in de vorm van culturele uiting, of gezelschappen van personen in de uitoefening van beroep, bedrijf of vereniging. Daarbij gelden natuurlijk overal nog steeds de basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden.