Peter Smidt treedt terug als creatief directeur ESNS

15 januari 2019

Na een periode van 33 jaar moet Peter Smidt om gezondheidsredenen helaas zijn werkzaamheden als creatief directeur van ESNS (Eurosonic Noorderslag) neerleggen. Peter Smidt, de grondlegger van het Europese muziekplatform, blijft binnen zijn mogelijkheden de komende jaren nog betrokken als adviseur van ESNS.

In 1986 organiseert Peter, aanvankelijk vanuit de toenmalige  Stichting Pop Groningen en later als programmeur van het Groningse podium De Oosterpoort, een krachtmeting tussen Nederlandse en Belgische bands: Holland-België, daarna Noorderslag gedoopt. Dit evenement is in de loop der jaren uitgegroeid tot hét Europees muziekplatform, een speler van wereldformaat, dat we nu kennen als ESNS.

Peter is achter deze ontwikkeling steeds de motor geweest, de drijvende inhoudelijke kracht die de koers heeft uitgezet en het platform een steeds grotere betekenis en reikwijdte heeft gegeven. ESNS is nu een conferentie en festival waar jaarlijks meer dan 4000 muziek professionals uit de hele wereld samenkomen om nieuw Europees talent te ontdekken.

Ook is Peter de grondlegger van ETEP (European Talent Exchange Programme), een internationaal samenwerkingsverband tussen de meest vooraanstaande festivals, EBU radio stations, exportkantoren en ESNS. Onder andere ESNS en ETEP hebben Peter de kans geboden uit te groeien tot één van de belangrijkste promoters van Nederlandse en Europese popmuziek.

Het evenement werkt als katalysator voor talloze carrières en naast de vele (inter)nationale prijzen, zoals EBBA (European Border Breakers Awards) en Music Moves Europe Talent Awards, wordt sinds 1991 ook de prestigieuze Popprijs uitgereikt.

Namens ESNS laten Dago Houben (algemeen directeur) en Pierre Ballings (voorzitter van de Raad van Toezicht) weten: “Peter is onmiskenbaar van het grootste belang geweest voor de ontwikkeling van het evenement. Zonder zijn bevlogenheid, visie en zijn vastberadenheid zouden we nooit geweest zijn waar we nu staan. We zijn hem zeer, zeer erkentelijk voor alles wat hij betekend heeft en we zijn dan ook heel erg blij dat hij de komende jaren ons zal blijven adviseren. Hierdoor kijken wij met vertrouwen vooruit en denken wij dat zijn gedachtegoed, zijn visie, ervaring en netwerk ook in de toekomst voldoende geborgd is.”

Robert Meijerink volgt Peter op als Hoofd Programma. Hij zal inhoudelijk verantwoordelijk zijn voor ESNS. Ruud Berends is hoofd van de conferentie en Joey Ruchtie is verantwoordelijk voor de Nederlandse acts op ESNS.

Peter Smidt: “Terugkijkend op mooie jaren met prachtige resultaten ben ik helaas genoodzaakt om vanwege de verslechtering van mijn gezondheid afscheid te nemen van mijn geliefde werk voor ESNS. Ik blijf nog beschikbaar als adviseur en er staat een fantastisch team van kundige collega’s klaar die mijn taken overnemen. Vol vertrouwen laat ik ESNS in hun handen”.

Pierre Ballings, voorzitter van de Raad van Toezicht. Dago Houben, algemeen directeur ESNS.

Over ESNS

ESNS (Eurosonic Noorderslag) is het platform voor en over Europese popmuziek. Op het festival worden meer dan 350 acts gepresenteerd aan zowel professionals als publiek. De conferentie voorziet in zo’n 150 panels en keynotes, alsook diverse netwerkmogelijkheden en prijsuitreikingen. Ieder jaar wordt één Europees land uitgelicht. Tijdens ESNS 2019 wordt voor het eerst op twee landen gefocust: Tsjechië en Slowakije. ESNS wordt door meer dan 4000 muziekprofessionals uit alle segmenten van de industrie bezocht, waaronder 400 vertegenwoordigers van internationale festivals.