Peter Weening neemt afscheid van Vera Groningen

6 mei 2021

Het icoon met de pet gaat met pensioen: Peter Weening stopt per 1 oktober als programmeur bij het Groningse poppodium Vera.

Al sinds 1980 haalt hij toonaangevende bands naar het hoge noorden. Onder Weening's bewind verkreeg Vera wereldwijd een unieke status. Weening ontving in 2018 tijdens de uitreiking van de IJzeren Podiumdieren de VNPF Lifetime Achievement Award. Diezelfde avond ontving hij de Erepenning van de stad Groningen.

Voor velen komt het nieuws als een verrassing, maar Weening hintte via podcasts en een talkshow al veel langer op zijn pensionering. ‘Ik openbaarde het zelfs al in een talkshow op 30 augustus 2019’, vertelt de programmeur. ‘We vierden toen dat Vera (als vereniging) 120 jaar bestond.’ Lang nadenken hoefde hij niet over de precieze datum: het is de dag waarop hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. ‘Dan ben ik 66 jaar en 4 maanden, precies. Zo’n duiding geeft de club ruim gelegenheid om eraan te wennen.’ En nee, zijn vertrek heeft dus niets met de pandemie te maken, benadrukt hij.

Peter Weening is waarschijnlijk de langstzittende poppodiumprogrammeur van Nederland. Ooit opgericht als gereformeerde studentenvereniging werd Vera onder zijn leiding in de jaren tachtig al gauw het boegbeeld van de undergroundpodia. Sindsdien gebeurde er veel: de roerige jaren tachtig, bijna dichtgedraaide subsidiekranen en een immense verbouwing van het pand in de jaren negentig, en natuurlijk de huidige pandemie. Maar altijd was er een constante bij Vera: de onvermoeibare artistieke leiding van Weening, die bands als Nirvana, Pearl Jam en The White Stripes naar het noorden haalde. Het bracht zelfs een poppodium voort in Seattle die dezelfde naam draagt: ‘The Vera Project’.

Lees hier de antwoorden van Weening op onze 6 vragen.