Petitie voor behoud poppodium Corneel

8 januari 2021

Poppodium Corneel moet blijven! Met die titel is een petitie opgestart om de Lelystadse instelling te behouden. De initiatiefnemers schrijven dat Corneel een financieel gezond en succesvol poppodium is, dat inwoners van Lelystad én daarbuiten aantrekt en samenbrengt.

Vorige maand verscheen een rapport van adviesbureau Berenschot dat is gemaakt in opdracht van verschillende culturele instellingen en is aangeboden aan de gemeente. Daarin staat dat Corneel in Lelystad in de huidige vorm niet kan blijven bestaan. Zolang de coronacrisis voortduurt, is het beter het pand aan de Neringweg dicht te houden en na te denken over een nieuwe opzet voor de popcultuur in de stad. Bij de keuze om Corneel te sluiten speelt mee dat kunstencentrum de Kubus aangeeft het poppodium te willen afstoten.

De petitie is een initiatief van vrijwilligers van Corneel, vaste bezoekers, muzikanten en andere Lelystadse muziekliefhebbers, die zich 'Lelystad Gaat Uit' noemen. Zij vinden het kortzichtig om nu plotseling Corneel te sluiten. Er is volgens hen bij veel inwoners van Lelystad, met name bij jongeren, duidelijk behoefte aan minder formele en goedkopere culturele activiteiten. De petitie was donderdagochtend meer dan 1000 keer ondertekend.