Bron

Cultuurfonds

Pitou winnaar Cultuurfonds Pop Stipendium 2024

26 januari 2024

Pitou winnaar Cultuurfonds Pop Stipendium 2024

Zangeres Pitou is winnaar van het Cultuurfonds Pop Stipendium 2024.

Ze nam de prijs, een bedrag van € 10.000,-, op 20 januari jl. tijdens de uitreiking van de Ijzeren Podiumdieren op ESNS in ontvangst. Het geldbedrag is bedoeld om een volgende stap in haar muzikale carrière te zetten.

De jury, bestaande uit Lisa de Jongh (TivoliVredenburg en commissielid Cultuurfonds Noord-Holland), Chris Moorman (Popronde), Joey Ruchtie (Oosterpoort en ESNS) en Maike Fleuren (Firma Fleuren en commissielid muziek bij het Cultuurfonds), was enthousiast over de ontwikkeling die Pitou de afgelopen tijd heeft doorgemaakt. ‘Pitou is ambitieus en kiest weloverwogen haar pad,’ aldus het juryrapport. ‘Het winnen van het Stipendium komt voor haar op het perfecte moment. Een deel van het prijzengeld wil ze gebruiken om zich verder te scholen om nog beter onderbouwd muziek te maken en samen te werken met andere musici, een ander deel zet ze graag in voor een opname.’

 

Pitou

 

Pitou studeerde in 2017 af aan de popopleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Sindsdien heeft ze zich ontwikkeld tot een zangeres met een unieke geluid en onderscheidende composities waarin ze haar achtergrond in klassieke en wereldmuziek combineert tot haar kenmerkende folk noir-stijl. In 2023 bracht ze haar lovend ontvangen debuutalbum Big Tear uit.

 

SMANDEM

 

De band SMANDEM, die ook was genomineerd, ontving € 2.500,- . SMANDEM bestaat uit CvA-alumni Aäron Bouwman, bas; David van der Grinten, toetsen; Rafael Sinay, gitaar, en Kick Woudstra, drums.

 

Pop Stipendium

 

Met het Pop Stipendium investeert het Cultuurfonds in poptalent. Drie artiesten of bands worden voorgedragen door een jury bestaande uit professionals uit de popsector. Deze prijs stimuleert een veelbelovende popartiest of band zich verder te ontwikkelen en een volgende stap in diens muziekcarrière te zetten.