Bron

Entertainment Business

Podium De Helling experimenteert met live-beleving in virtual reality

10 november 2022

Podium De Helling experimenteert met live-beleving in virtual reality

Het Utrechtse poppodium De Helling onderzoekt met kunstenaars en muzikanten of virtual reality de livebeleving van muziek intenser kan maken.

Utrechtse kunstenaars Merijn en Jurriaan Hos maakten een virtuele wereld en muzikant Felbm componeerde hier muziek bij. Het resultaat is het visuele audioproject: ‘A Place So Far, A Place So Near, A Place So Sweet, A Place So Dear.’ Op 25 en 26 november kunnen bezoekers in De Helling ervaren wat het effect is van muziek gecombineerd met deze 3D animaties.

De Helling onderzoekt samen met kunstenaars of VR de livebeleving van muziek intenser maakt. In elk project werken kunstenaars, muzikanten en techneuten samen aan een nieuwe audiovisuele beleving. Merijn Hos: “Het doel is om mensen mee te nemen in een wereld die drie dimensionaal is, maar nog steeds een analoog gevoel heeft.”

Bezoekers worden meegenomen in de visuele werelden die de gebroeders Hos het afgelopen decennium met elkaar hebben ontwikkeld. Normaal maken zij animaties en films die tentoongesteld worden in musea, kunstruimten en galleries en daarnaast vaak gebruikt worden door merken zoals muziekfestival Down the Rabbit Hole, Apple, Hermès en de New York Times.

Om de virtuele wereld te bouwen is samengewerkt met Studio Vrij en voor de presentatie in De Helling is een object gemaakt door Studio Raito. Jurriaan Hos: “Dit project is zo veel meer dan een VR-bril opzetten. Wij vinden het belangrijk om de binnen- en buitenwereld van het werk met elkaar te verbinden. Daarom staat er in de zaal een fysieke installatie, zodat voor de bezoekers de overgang naar de VR-wereld zacht en logisch aanvoelt. Dit is wat het werk bijzonder en innovatief maakt.”

Deze speciale VR productie van broers Merijn en Jurriaan Hos in samenwerking met muzikant Felbm is de afsluiting van een onderzoek dat mogelijk werd gemaakt dankzij de financiering van het Cultuur Innovatiefonds. Eerder dit jaar werd de eerste productie gepresenteerd. Hier maakte Nemo Vos een virtuele wereld rondom de muziek van Spinvis. In deze nieuwe productie is dat concept omgedraaid en componeerde muzikant Felbm een geluidsontwerp bij de virtuele wereld van kunstenaars Merijn en Jurriaan Hos.

A Place So Far, A Place So Near, A Place So Sweet, A Place So Dear is gratis te zien in Podium De Helling op vrijdag 25 november en zaterdag 26 november.