Popkoepel: prins Bernhard minacht Nederlandse artiesten

26 augustus 2021

Het verzoek van prins Bernhard en de Dutch Grand Prix aan Nederlandse artiesten om voor niets op te treden bij de Formule 1 getuigt van grote minachting jegens de muziekindustrie, zegt voorzitter Frank Kimenai van popkoepel POPnl.

De groep Chef’Special bracht het nieuws naar buiten dat Bernhard wil dat de groep in ruil voor een paar vrijkaartjes komt optreden.

"Artiesten zijn vaak de sluitpost op elke rekening, het wordt gezien als een hobby. Deze vraag van de prins getuigt van grote minachting voor een sector die heel hard werkt en de afgelopen anderhalf jaar toch al keihard getroffen is", aldus Kimenai. "De verhouding tussen de financiële slagkracht en de omvang van de Grand Prix, de grote hoeveelheid huizen die de prins bezit en de flexibiliteit die van artiesten wordt gevraagd is volledig zoek."

Davina Michelle heeft er wel mee ingestemd voor niets te zingen. Zij vindt het een eer om gratis op te treden bij de Formule 1. Enkele muzikanten, onder wie A Balladeer, roepen Michelle op om zich terug te trekken en zo een heldere boodschap af te geven.

Kimenai vindt het "een fundamenteel verkeerd signaal" wanneer een artiest gratis optreedt, maar zwakt die uitspraak wel enigszins af: "Als je een racefan bent, snap ik wel dat een optreden op deze plek je meer waard kan zijn dan wanneer je dat niet bent."