Poppodium Corneel in Lelystad wordt toch niet in slaapstand gezet

2 februari 2021

Poppodium Corneel in Lelystad wordt toch niet in slaapstand gezet per 1 april, schrijft de Flevopost.

Corneel is het belangrijkste poppodium in de provincie Flevoland, dat naast Corneel maar één ander – en kleiner – poppodium telt. Toch zag het er even naar uit dat het podium zou sneuvelen in een gemeentelijke bezuinigingsronde op cultuursubsidies.

Corneel valt onder Stichting Kubus, een overkoepelende cultuurorganisatie die samen met enkele andere instellingen in Flevoland een opdracht van de gemeente had gekregen om te bezuinigen. Uit die opdracht rolde een rapport met plannen en aanbevelingen die geenszins gunstig uitpakten voor het poppodium. Zo concludeerde het rapport dat er geen enkele mogelijkheid is om een bezuiniging te realiseren, ténzij Kubus het poppodium volledig afstoot. Kubus schaarde zich achter die beslissing, en daarmee werd het poppodium effectief opgeofferd om de andere cultuurinstellingen in Flevoland te behouden. Het plan was om het poppodium per 1 april bij wijze van spreken in slaapstand te zetten, waardoor het poppodium een stille dood tegemoet ging.

Dat gebeurt in ieder geval niet, omdat de lokale politiek het belang van een plaatselijk poppodium te hoog inschat. Afgelopen dinsdagavond werd een motie ingediend om te voorkomen dat Stichting Kubus het poppodium in slaapstand zou zetten. Die motie is nu aangenomen, wat betekent dat het poppodium in ieder geval in 2021 zijn activiteiten kan voortzetten. Toch is het ontzeker hoe de toekomst van het podium eruit zal zien. De gemeente Lelystad zal dit jaar opnieuw invulling geven aan het cultuurbeleid. Nu Corneel niet op non-actief wordt gesteld, koopt de gemeente tijd om te kijken hoe er alsnog een poppodium in de cultuurnota ingebouwd kan worden – hetzij met een andere invulling of op een andere locatie.