Poppodium Corneel vanaf 1 juli op eigen benen

18 januari 2022

Poppodium Corneel in Lelystad kan naar verwachting vanaf 1 juli op eigen benen staan, meldt Radio Lelystad. Reden voor de gemeente om de subsidie voor 2022 in twee delen uit de keren.

Het poppodium valt nu nog onder de verantwoordelijkheid van Kubus. Deze instelling maakte eind 2020 bekend van Corneel af te willen, omdat men het runnen van een poppodium niet tot haar kerntaken (kunst en cultuurlessen en -educatie) vindt behoren. 

Men wilde het poppodium in de slaapstand zetten en een deel van de jaarlijkse subsidie gebruiken voor de inzet van een ‘cultuurmakelaar’ in Lelystad. Het andere deel van de subsidie voor Corneel zou dan dienen als invulling van een door de gemeente opgelegde bezuiniging aan de culturele instellingen.

De Lelystadse politiek keurde dit plan af omdat het het einde zou kunnen betekenen voor het poppodium. Nadat ook de vrijwilligers van Corneel in verzet kwamen, besloot de politiek dat Corneel zelfstandig verder moet gaan. 

De gemeenteraad besloot in november om twaalf miljoen euro uit de trekken voor een poppodium op een nieuwe locatie. Er was al twee miljoen gereserveerd daarvoor, voor de overige tien miljoen wordt een lening afgesloten. Er loopt nu een onderzoek naar de beste locatie. De  meest kansrijke plek is het parkeerterrein aan de Agoraweg tussen het Agoradek en het ROC. 

De jaarlijkse subsidie voor Corneel wordt, vooruitlopend op de toekomstige ontwikkelingen, in tweeën uitgekeerd. Tot juli krijgt Kubus 182.115 euro voor de uitvoering van de activiteiten door Corneel. Vanaf 1 juli krijgt het zelfstandig geworden poppodium de andere 182.115 euro. 

Het is nog niet bekend wat de gevolgen van een nieuwe locatie zijn voor de jaarlijkse subsidie. Ook dat wordt onderzocht. Zeker is dat de subsidie omhoog moet. De aflossing van de lening van 10 miljoen zou jaarlijks zo’n 300.000 euro bedragen.