Poppodium Underground zoekt nieuwe naam

11 januari 2018

Poppodium Underground verandert met ingang van het nieuwe culturele seizoen (september 2018) van naam. Voornaamste reden van de naamswijziging is dat de publieke associatie met het woord underground niet strookt met de gewenste uitstraling en programmering van het poppodium. Afgelopen jaren is het programma van Underground steeds breder en toegankelijker geworden, met al zeven jaar op rij stijgende bezoekers tot gevolg. De huidige naam is daardoor volgens de organisatie steeds meer een mismatch geworden met het positieve imago, en de brede doelgroep die het poppodium aanspreekt. Underground roept de stad dan ook op om mee te denken over een nieuwe naam. 

Underground is voor deze beslissing niet over één nacht ijs gegaan. Akke Wiersma, directeur van stichting Kubus, waar het poppodium onder valt: “Je naam wijzigen is niet niks en we wilden dan ook zeker weten dat de huidige naam een probleem is. We hebben daartoe een onderzoek laten verrichten door Kiekendief Perspectief uit Lelystad, waaruit bleek dat onze vermoedens bevestigd werden.”. Wiersma: “Een naamswijziging, biedt kansen voor de toekomst. Ondanks de enorme groei die Underground heeft doorgemaakt zijn er nog steeds Lelystedelingen die niet in het Lelystadse poppodium komen. We hopen hiermee een barrière weg te nemen voor potentiële nieuwe bezoekers.”

Van Lelystad, voor Lelystad
Bart Drost is verantwoordelijk voor het management en het programma van het Lelystadse podium: “Afgelopen jaren hebben we steeds meer zicht gekregen op welke artiesten en dansavonden in Lelystad aanspreken. We merken dat we wekelijks nieuwe bezoekers over de vloer krijgen die op het programma afkomen en dan aangenaam verrast zijn over hoe gastvrij, gezellig en goed georganiseerd Underground is. Daar krijgen wij veel complimenten over en zijn we ook trots op.” Drost boekt niet alleen in Underground, maar namens het podium ook veel op locatie, zoals in de Kubus, Agora, De Eetalage, VOC-schip Batavia. Ook is Underground verantwoordelijk voor het popprogramma van LelySTART waar grote namen als Waylon, Douwe Bob, Alie B en Racoon al speelden. “Wij willen van de stad en voor de stad zijn en daar houden we in ons programma en bedrijfsvoering zeer veel rekening mee. Waar mogelijk werken we samen met andere Lelystadse partijen. Zo willen wij bijdragen aan een mooie stad”.

Programmeringalles behalve ‘underground’
In 2018 staan grote namen als 10CC, Edwin Evers Band, The Bootleg Beatles, Kim Wilde, The Animals, DJ Jean, George Baker, Joan Osborne en succesvolle dansavonden als We All Love 80’s 90’s, Superstijl, 40UP en Thirty Dancing op het programma. Underground-programmeur Drost: “Ons aanbod is erg toegankelijk en breed, met voor elk wat wils, eigenlijk alles behalve underground. De nieuwe naam moet dat dan ook gaan uitstralen. Het is jammer als mensen op basis van onze huidige naam een verkeerd beeld van ons podium hebben en daardoor niet naar een concert gaan wat ze graag zouden willen bezoeken. We hopen met de naamswijziging de ingezette groei dan ook door te zetten en veel nieuwe bezoekers te verwelkomen in ons podium”.

Zoektocht
De naamswijziging is een logische stap in de ontwikkeling die Underground door maakt. Directeur Wiersma: “Een investering, die zich zeker gaat terug verdienen. De nieuwe naam moet nog wel gevonden worden. We zijn heel benieuwd naar alle suggesties van de inwoners van Lelystad. Bij een nieuwe naam hoort  ook het ontwikkelen van een sterke ‘look and feel’. We gaan op zoek naar een kundig bureau dat ervaring heeft met het in de markt zetten van een merk. We zijn zeer benieuwd naar waar de stad en het bureau mee komen en kijken er naar uit om in september onder een nieuwe naam de stad te bedienen met mooie concerten en gezellige dansavonden.”