Prijs van de kritiek 2021 voor Taskforce Culturele & Creatieve sector

17 september 2021

De Taskforce Culturele & Creatieve Sector krijgt de Prijs van de Kritiek 2021 van de Kring van Nederlandse Theatercritici.

De verzamelde Nederlandse theatercritici lauweren de lobbykoepel vanwege de ‘intensieve en eendrachtige behartiging van de belangen van de cultuursector tijdens de coronacrisis’.

De Taskforce is een koepelorganisatie van onder meer Kunsten ’92, de Federatie Cultuur en branche- en belangenverenigingen waaronder de VNPF, en werd in maart 2020 opgericht om de sectorspecifieke problematiek naar aanleiding van de coronacrisis te beschrijven en oplossingen te formuleren.

Wanneer de prijs wordt uitgereikt, wordt later bekendgemaakt.

Aangesloten partijen inventariseren de financiële schade op de korte en de langere termijn en ontwikkelen in wekelijkse gesprekken voorstellen voor ondersteuning. De lobby richting Den Haag was volgens de Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT) dankzij de Tarkforce nog nooit zo eensgezind. ‘De coronacrisis is een enorme klap voor de cultuursector, maar zonder de Taskforce zou de schade nog veel groter zijn geweest.’

De leden van de KNT kiezen ieder jaar een winnaar van de Prijs van de Kritiek. Dit kan een persoon, instelling of initiatief zijn die of dat het afgelopen jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan theater, muziektheater, dans, mime en/of cabaret. De prijs, een bronzen beeldje van theatervormgever en beeldend kunstenaar Michiel Johannes Jansen, bestaat sinds 1967.