Prins Bernhard Cultuurfonds verandert naam in het Cultuurfonds

9 november 2023

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heet vanaf 7 november het Cultuurfonds

"Met respect en waardering voor het verleden gaat het Cultuurfonds vanaf vandaag verder met een naam die past bij wie we nú zijn en met de focus op onze inhoud", zegt directeur Cathelijne Broers. Het fonds ondersteunt projecten op het gebied van cultuur en natuurbehoud in Nederland.

De al in 2004 overleden prins Bernhard kwam vorige maand in het nieuws omdat zijn originele lidmaatschapskaart van de NSDAP was gevonden. Hij had tot zijn dood ontkend dat hij lid was geweest van de nazi-partij. De kaart zat in het privéarchief van de prins, die in 2004 overleed. Oud-directeur van het Koninklijk Huisarchief Flip Maarschalkerweerd vond de kaart in het archief op Paleis Soestdijk, dat hij na Bernhards overlijden heeft geïnventariseerd.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds liet in een reactie al direct weten in zijn maag te zitten met het nieuws. “Wij zijn verrast door deze bekendmaking en het bestaan van het document”, laat het fonds in een reactie weten. “We gaan op een rij zetten wat dit nieuws voor ons als cultuurfonds betekent.”