Programma Werkconferentie Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Sector rond

12 maart 2020

4 Maart jongstledennog sprak de Tweede Kamer over toepassing van de Fair Practice Code. Moties hierover komen binnenkort in stemming. De eigen verantwoordelijkheid van instellingen wordt getoetst in de subsidieplannen die nu zijn ingeleverd. 

Ook de komst van een nieuwe scholingsvoorziening en tal van bijeenkomsten zoals de Solidariteitsavond in ITA maken duidelijk: de arbeidsmarkt van de culturele en creatieve sector staat volop in de belangstelling, roept vragen en zorgen op, maar geeft ook veel energie voor discussie en samenwerking.

Op 14 april tijdens de Werkconferentie Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Sector willen we van deze energie gebruik maken om met de hele sector arbeidsmarktvraagstukken aan de orde te stellen. Je komt toch meepraten, meedenken en meedoen? Kom op 14 april naar TivoliVredenburg naar de Werkconferentie Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Sector.

Aanemelden kan hier 

Dinsdag 14 april 2020
12:30 – 18:00 uur incl. borrel
TivoliVredenburg, Utrecht

Voor wie? 
De werkconferentie staat open voor alle (mogelijk)makers uit de culturele en creatieve sector. Dus ben jij kunstenaar, creatief zzp’er, medewerker van een culturele instelling of op een andere manier, bijvoorbeeld bestuurlijk, betrokken bij de sector? We verwelkomen je graag.

Deelname aan de werkconferentie kost €25 excl. btw. Voor alle zelfstandige professionals zien we je komst als investering en is deelname gratis.

Thema: Groeicultuur//Cultuurgroei
De impact van onze sector op de samenleving groeit, maar zonder duurzame arbeidsmarkt zitten er grenzen aan de groei. Als onze ontwerpers, musici, acteurs, schilders, dansers, schrijvers, technici en curatoren blijven kampen met tijdelijke contracten, weinig ruimte voor professionele ontwikkeling, minimale uurtarieven en hoge arbeidsrisico’s holt de sector zichzelf uit. Hoe kunnen we de impact van cultuur voor de toekomst veilig stellen? Benutten we de mogelijkheden die de markt ons biedt voldoende? Hoe kunnen we met elkaar de arbeidsmarktpositie van werkenden in de sector verbeteren?
Na de eerste werkconferentie op 21 januari 2019 is er hard gewerkt aan uitvoering van de Arbeidsmarktagenda. Tijd om resultaten en inzichten te bespreken en samen de volgende stap te zetten naar een betere arbeidsmarkt.

Plenair programma 
Anoek Nuyens  (schrijver, theatermaker) opent de dag met een verkenning van toekomstcenario’s. Aukje Nauta, organisatiepsycholoog en als bijzonder hoogleraar deskundig op het gebied van professionele ontwikkeling, introduceert het thema van de werkconferentie: Groeicultuur//Cultuurgroei. Er wordt een update gegeven over Platform ACCT. En wat zou een bijeenkomst in TivoliVredenburg zijn zonder live muziek? Onze dagvoorzitter is Kim Coppes.
Tijdens de plenaire afsluiting gaat minister van OCW, Ingrid van Engelshoven in gesprek met creatief professionals, en ontvangt zij de publicatie over het eerste jaar van uitvoering Arbeidsmarktagenda met een vooruitblik: hoe verder?  

Aan de slag in deelsessies
Na de plenaire opening van de conferentie ga je in twee rondes aan de slag met een arbeidsmarktvraagstuk dat voor jou belangrijk is. Je kunt op de dag zelf een keuze maken uit verschillende deelsessies, waaronder: Marktvergroting door samenwerking, de Fair Practice Code, Crowdfunding, Passen de Arbeidsvoorwaarden? en Persoonlijke professionele ontwikkeling.

Lees hier meer over het programma

Tijden
12:30 uur Ontvangst
13:30 uur Plenaire opening met  Anouk Nuyens en keynote Aukje Nauta
14:30 uur Ronde 1 deelsessies, gevolgd door een pauze
16:00 uur Ronde 2 deelsessies           
17:00 uur Plenaire afsluiting met minister Van Engelshoven
17:30 uur Borrel

Blijf op de hoogte
Heb je deze uitnodiging niet direct ontvangen en wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze mailinglist via info@platformacct.nl.

Platform ACCT
De werkconferentie wordt georganiseerd door Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst. Platform ACCT is het platform van sociale partners in de culturele en creatieve sector, aangevuld met stakeholders en onafhankelijk deskundigen. De missie van het platform is het verbeteren van de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector, en zo een bijdrage te leveren aan een duurzame, toekomstbestendige en bloeiende culturele en creatieve sector in Nederland. Volg Platform ACCT op LinkedIn en Twitter.

TivoliVredenburg Diner 2020
Na afloop van de Arbeidsmarktconferentie organiseren een aantal brancheorganisaties en overleggen in de lokale cultuur in samenwerking met TivoliVredenburg, VNG, Stedelijke Cultuurregio Utrecht, Kunsten ’92 en de Boekmanstichting een 'diner pensant': het TivoliVredenburg Diner 2020. Deze bijeenkomst richt zich op lokale beslissers: wethouders, hoofden cultuur van gemeenten, de voorzitters van besturen van cultuurcentra, podia en hun directies.

Werkconferentie en COVID-19
Wij volgen de richtlijnen en de adviezen van overheid en RIVM met betrekking tot het Corona-virus en nemen deze als uitgangspunt voor onze voorzorgsmaatregelen. De gezondheid van onze bezoekers en medewerkers staat uiteraard voorop. Op dit moment is er nog geen aanleiding om de conferentie af te gelasten of te verplaatsen. Als hierin iets verandert dan informeren wij u hier uiteraard over. Vanzelfsprekend vragen wij van onze deelnemers om de algemene individuele voorzorgsmaatregelen van het RIVM tijdens de conferentie op te volgen.