Bron

Rijksoverheid

QuickScan: voldoen jullie aan de energiebesparingsplicht?

4 oktober 2024

Als jullie bedrijfslocatie meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar verbruikt, zijn jullie verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen.

Dit valt onder de energiebesparingsplicht. Daarnaast dienen jullie elke vier jaar te rapporteren over de genomen maatregelen in het kader van de informatieplicht energiebesparing.

De overheid voert extra controles uit via omgevingsdiensten om te controleren of bedrijven deze plichten naleven. De deadline voor de rapportage over energiebesparende maatregelen was 1 december 2023. Uit een rapport van juni 2024 blijkt dat slechts 44% van de mkb-bedrijven aan de informatieplicht heeft voldaan.

Om de energiebesparingsplicht beter te kunnen handhaven, heeft de overheid extra budget beschikbaar gesteld tot 2026. Omgevingsdiensten kunnen zo extra capaciteit en kennis inzetten voor controles. Zorg ervoor dat jullie op tijd voldoen aan de informatie- en onderzoeksplicht om eventuele sancties te voorkomen.

Weten wat kan en moet? Hebben jullie de deadline voor de informatieplicht gemist? Rapporteren kan en moet nog steeds. Willen jullie weten wat kan en moet?

 Doe hier de QuickScan.