Raad van State adviseert aanpassing wetsvoorstel betaald rouwverlof

7 november 2024

De Raad van State heeft op 28 oktober 2024 zijn advies gepubliceerd over het wetsvoorstel voor betaald rouwverlof.

Het advies is kritisch en raadt aan het voorstel alleen verder te behandelen als het wordt aangepast. Het wetsvoorstel voorziet in een recht op een minimaal aantal uren rouwverlof voor werknemers met een gezin met minderjarige kinderen, als een partner of minderjarig kind overlijdt. Dit zou minstens eenmaal de arbeidsduur per week met behoud van loon omvatten, op te nemen binnen een periode van twaalf maanden.

Advies van de Raad van State en reactie van AWVN

In haar advies benadrukt de Raad van State de spanning tussen het wetsvoorstel en het SER-advies ‘Balans in maatschappelijk verlof’. De Raad volgt grotendeels de bezwaren van werkgeversvereniging AWVN, die eerder bij de internetconsultatie hun bezwaren inbracht. De Raad stelt dat een extra wettelijke regeling het verlofstelsel complexer maakt en vraagt zich af of de afbakening van de doelgroep en de wettelijke minimumnorm werkelijk bijdragen aan de beoogde doelen, zoals vermindering van ziekteverzuim. Er is ook de zorg dat een minimumnorm zou kunnen leiden tot een maximumnorm.
AWVN ziet het belang van goede rouwverwerking, maar stelt dat een wettelijke regeling hiervoor niet de juiste route is. Ze pleit, net als de Raad, voor maatwerk en decentrale afspraken rondom rouwverlof, zoals voorgesteld in het SER-advies. AWVN stelt dat werkgevers vaak al meer verlofmogelijkheden bieden dan wettelijk verplicht, en benadrukt dat rouwverwerking per definitie maatwerk vraagt. Het SER-advies pleit voor een verlofstelsel dat eenvoudiger, overzichtelijker en flexibeler is door het verlof te bundelen in drie pijlers: zorg voor kinderen, zorg voor naasten en persoonlijk verlof.

SER-advies ‘Balans in maatschappelijk verlof’

In haar advies van 11 januari 2024 adviseert de SER om de huidige verlofregelingen te vereenvoudigen en een nieuw verlofstelsel te ontwikkelen dat tegemoetkomt aan de behoeften van werknemers en werkgevers. Dit voorstel richt zich op drie pijlers en pleit voor duidelijke afspraken tussen werkgever en werknemer en een betere verdeling van de kosten. Maatwerk en decentrale afspraken blijven hierbij centraal staan, waardoor werkgevers en werknemers gezamenlijk invulling kunnen geven aan verlof op een manier die past bij hun specifieke behoeften.

Toekomstige wet maatschappelijke verlofregelingen

Minister Van Gennip gaf in juli 2023 aan dat de huidige verlofregelingen in de Wet arbeid en zorg (Wazo) vereenvoudigd moeten worden, een taak voor het nieuwe kabinet. Binnen een toekomstig nieuw wettelijk kader kunnen specifieke verlofbehoeften, zoals mantelzorg- en rouwverlof, worden opgenomen. Een bundeling van verlofregelingen, zoals voorgesteld in het SER-advies, zou zorgen voor meer overzicht en flexibiliteit, zonder de noodzaak voor nieuwe wetgeving.

Met deze overwegingen lijkt het erop dat het wetsvoorstel voor betaald rouwverlof in zijn huidige vorm een moeizame route tegemoet gaat. De vraag blijft of het voorstel zal worden aangepast of dat er andere wegen worden bewandeld om een toekomstbestendig verlofstelsel te realiseren.