Ramadan 2024: tips voor werkgevers

14 maart 2024

Tijdens de Ramadan vasten moslims gedurende een maand vanaf de dageraad tot zonsondergang.

Het begin en einde van de vastenmaand hangt voor de meeste moslims af van de stand van de maan. In 2024 is de Ramadan gestart op maandagochtend 11 maart. Hoe ga je binnen jouw organisatie om met vastende medewerkers, terwijl het werk doorgaat? AWVN geeft een aantal tips.

Wat je moet weten over de Ramadan

Tijdens de vastenperiode drinken en eten moslims niet vanaf de dageraad tot zonsondergang. Tussen deze uren zijn roken en seks ook niet toegestaan. De Ramadan is een periode van bezinning. Liefdadigheid, vrijgevigheid en saamhorigheid zijn extra belangrijk. Na zonsondergang komen moslims vaak met familie samen om het vasten te verbreken met een maaltijd: de iftar. Er zijn in Nederland bijna 1 miljoen moslims. Het merendeel doet mee aan de Ramadan, maar kinderen bijvoorbeeld niet. En moslims hoeven tijdens ziekte, reizen, menstruatie of zwangerschap niet te vasten. Zij kunnen ervoor kiezen om de vastenperiode later in te halen.

Ramadan en de werkvloer

Het werk gaat tijdens de Ramadan door. Maar het zou kunnen dat werknemers minder fit zijn omdat zij vasten, of omdat het dag- en nachtritme anders is dan normaal. Wat kun je doen als werkgever? Een paar tips op een rij:

  • Laat leidinggevenden extra aandacht besteden aan medewerkers die vasten en in de gaten houden of het goed gaat met de medewerker.
  • Geef andere medewerkers voorlichting over de Ramadan, zodat er (meer) onderling begrip is tussen collega’s. En vraag hen om respect te tonen voor de vastende collega.
  • Bekijk of aanpassingen in het rooster mogelijk en wenselijk zijn. Misschien vinden de vastende medewerkers het bijvoorbeeld prettig om meer nachtdiensten te werken. Of spreek af dat zij de lunchpauze mogen overslaan en in plaats daarvan eerder beginnen of stoppen.
  • Houd rekening met zware werkzaamheden die veel inspanning vragen.

Meer weten? Lees meer op awvn.nl