Reactie Alliantie van Evenementenbouwers en EventPlatform op persconferentie 12 november

12 november 2021

De Alliantie van Evenementenbouwers en het EventPlatform zijn zwaar teleurgesteld over de maatregelen die door het demissionair kabinet zijn aangekondigd.

De maatregelen zijn symbolisch en grijpen niet in op de oorzaken van oplopende besmettingen. Opnieuw ontbreekt een duidelijke, wetenschappelijke onderbouwing van het gekozen beleid. 

Professionele evenementen met coronatoegangsbewijs-controle zijn immers niet of nauwelijks een bron van besmetting gebleken, zo blijkt uit het Bron-en Contactonderzoek. Ze komen sinds de herstart in augustus nauwelijks voor in de cijfers van het RIVM, en er zijn geen noemenswaardige besmettingsclusters ontstaan bij evenementen, terwijl die door miljoenen mensen zijn bezocht. 

Opnieuw staan vele evenementenbouwers die vandaag en morgen bezig waren met hun werk, evenementen waar het publiek naar verlangt, plots in een nieuwe werkelijkheid. Met bergen onduidelijkheden. Zo raken de restricties opnieuw vooral de ondernemers en werknemers in deze  branche die al 20 maanden zwaar getroffen is. En zorgen zo voor een nieuwe deuk in het vertrouwen van onze bezoekers, medewerkers en opdrachtgevers. 

Het kabinet lijkt nog steeds geen antwoord te hebben op de wezenlijke vragen en blijft ad hoc en willekeurig bijsturen. Er wordt vooral op korte termijn gereageerd in plaats van te anticiperen. Het te laat opstarten van de boostercampagne is daar weer een schrijnend voorbeeld van, maar ook het niet structureel aanpakken van de onderbezetting in de zorg wordt nu pijnlijk duidelijk. 
De Alliantie van Evenementenbouwers en het EventPlatform maken zich niet alleen zorgen over de korte termijn, maar ook grote zorgen over de periode ná de aangekondigde lockdown. Er is opnieuw geen routekaart, geen plan, geen einddoel. De Alliantie en het EventPlatform roepen de politiek dan ook op te kiezen voor een aanpak die gefundeerd is op feiten, cijfers en heldere inzichten en die een stip op de horizon geeft.

Op financieel gebied zal zonder voorbehoud en onmiddellijk volledige omzetsteun moeten komen om draagvlak te houden en bedrijven enig perspectief op overleven te bieden.