Recap: Next Stage AR @ PMP Vibration, Melkweg
24 april 2025

Tijdens Vibrations, een programma van Paradiso Melkweg Productiehuis, gaan artiesten de samenwerking aan met andere makers om binnen 24 uur een nieuwe show te ontwikkelen.
Op 11 april ging artiest Yaro Mila de samenwerking aan met designer Pleun Gremmen, en maakten zij gebruik van de AR tool om een digitale laag toe te voegen aan haar show. De focus lag dus op de artistieke toepassing van AR, wat ons de mogelijkheid bood om te onderzoeken of dit visuele element bijdraagt aan de beleving van het publiek.
Bij binnenkomst ontvingen bezoekers een speciaal ontworpen kaart met de tekst “Step into my reality”. In afwachting tot het begin van de show hadden zij via de QR-code op deze kaart toegang tot een preview van de show, met beelden van Yaro Mila en haar setlist. Tijdens drie nummers werd het publiek vervolgens – op aangeven van een hartvormig LED-licht op het podium – opnieuw uitgenodigd om haar wereld binnen te stappen. Hieronder drie lessen geleerd;
1. Instrument voor expressie
Door de AR-tool te benaderen als een middel voor creatieve expressie, wist Yaro Mila samen met designer Pleun Gremmen een ervaring te ontwikkelen die volledig in lijn lag met haar artistieke visie. Dit werd vervolgens consequent doorgevoerd in alle onderdelen van de AR. Van het hartvormige LED-licht op het podium dat oplichtte als uitnodiging ‘om haar werkelijkheid binnen te stappen’, de kaarten waarop de QR code stond vermeld, het ‘jump-in screen’ en de digitale objecten. Een zorgvuldig geregisseerd geheel, waardoor de AR-ervaring niet slechts een toevoeging was, maar een vanzelfsprekend onderdeel werd van de show. Dit laat zien dat wanneer AR onderdeel is van het creatieve proces van de maker zelf een uitnodigende en samenhangende beleving ontstaat, waarbij digitaal en live samenkomen.
2. Niet alleen ‘wat’, maar ook ‘hoe’
De QR-kaarten met de tekst “Step into my reality” werkten: het publiek, nieuwsgierig en digitaal vaardig, scande bij binnenkomst vrijwel direct de QR-code en speurde de ruimte af naar de digitale objecten. Maar tijdens de show nam het gebruik van de AR af. Sommigen gingen zo op in de show dat er geen aandacht meer was voor de AR-component, of dat dit simpelweg werd vergeten. Anderen hadden praktische bezwaren: het telkens opnieuw moeten scannen van de QR-code, en er waren bovendien niet genoeg kaarten beschikbaar voor alle bezoekers Dit laat opnieuw zien dat hoe je een AR ervaring aanbiedt minstens zo belangrijk als wat je aanbiedt. Hoe nodig je mensen uit? Welke handelingen vraag je van ze? En wanneer?
3. AR in dienst van het moment
Tijdens het concert werd al snel duidelijk hoe bepalend de plek is waar je digitale objecten plaatst. Zo is gekozen voor een ruimtevullende AR ervaring bedoeld om de impact van de digitale laag te vergroten. Maar die keuze had ook een keerzijde: het publiek moest zich regelmatig afwenden van het podium om de AR-elementen te kunnen zien. En juist op de momenten waarop de energie op het podium piekte, wil je als publiek niet wegkijken, in dat geval moet ook het digitale zich concentreren rondom het podium, daar waar het gebeurt. Dit maakt duidelijk dat AR in dienst moet staan van het moment.