Bron

Div

Rechtbank: verschil in coronasteun tussen werknemers en zzp’ers niet oneerlijk

19 januari 2024

De Werkvereniging verliest rechtszaak tegen de Staat.

De rechter vindt verschillende behandeling werknemers en zzp’ers niet onlogisch. De Staat heeft niet onjuist gehandeld tijdens de coronaperiode door anders steun te geven aan werkgevers en werknemers dan aan zzp’ers.

Die conclusie trekt de Rechtbank Den Haag in een zaak aangespannen door belangenvereniging De Werkvereniging (zie hier de volledige uitspraak).

De Werkvereniging stelde zich op het standpunt dat zelfstandig ondernemers onvoldoende steun hebben ontvangen van de overheid tijdens de coronacrisis, in tegenstelling tot ondernemers met personeel en mensen in loondienst. Zo kregen werkgevers – via onder meer de NOW – compensatie voor omzetverlies, los van de financiële situatie van het bedrijf. Zelfstandigen konden via de TOZO alleen maximaal een uitkering krijgen op bijstandsniveau. En die was dan mede afhankelijk van het inkomen van een partner. Een onterecht ongelijke behandeling, aldus het pleidooi van de Werkverening.

Rechter: werknemers en zzp’ers niet vergelijkbaar

De rechter in Den Haag heeft dus een andere visie op de zaak en stelt de Werkvereniging in het ongelijk. Volgens de rechter zijn werknemers en zzp’ers niet met elkaar te vergelijken en stelt dat “de positie van zzp’ers bij aanvang van de pandemie al anders was dan die van werknemers.” Zo hebben zzp’ers een beperkt sociaal vangnet. De rechter heeft ook begrip voor het feit dat de steunpakketten in hoog tempo moesten ontwikkeld worden en dat wijst ze er op dat via de Tozo er een weldegelijk maatregelen genomen om het vangnet voor zzp’ers te verruimen.

Het verder bepalen wat nu het verschil is tussen de positie van de zzp’ers en de werknemer, wanneer die juist als anders gezien moeten worden en wanneer als gelijken, vindt de rechtbank politieke vraagstuk en niet aan de rechter: “Het is ook aan de politiek op dit vlak (verdere) keuzes te maken.”

Teleurstelling

Directeur van de Werkvereniging Roos Wouters reageert in de Telgraaf teleurgesteld: „Blijkbaar zijn zzp’ers een soort tweederangsburgers voor de Staat. Voor werknemers en ondernemers met personeel was er van alles mogelijk, maar voor zelfstandigen niet. Het voelt voor zelfstandigen als een gebrek aan respect.”

Of de Werkvereniging in hoger beroep gaat weet ze nog niet “Onze advocaten zullen nagaan of dat nog zinvol is. Wij hebben deze actie op touw gezet met een flinke crowdfundingactie, en het is maar de vraag of we een beroep kunnen financieren”, zegt Wouters.