Rechten en livestreaming muziekevenementen door VNPF-leden

11 februari 2021

De laatste tijd komen er weer vragen bij ons binnen over hoe, qua auteursrechten, om te gaan met livestreaming, zodat dit op correcte wijze gebeurt met toestemming van de muziekauteur of andere rechthebbenden.

Live streamen
Diverse poppodia en -festivals maken vanwege COVID-19 gebruik van online streaming voor live concerten in plaats van de reguliere live optredens of (zodra het weer mag) een combinatie van live optredens en livestreaming. 

Wanneer heb je een streaming licentie nodig.
Je hebt een licentie nodig als:

  • De artiest(en) die optreedt/optreden aangesloten is/zijn bij Buma of één van de partijen waar Buma afspraken mee heeft gemaakt, of de artiest werk ten gehore brengt van artiesten die dat zijn (NB. een beginnende band uit een oefenruimte in de buurt, die geen covers spelen, zou hier buiten kunnen vallen);
  • je een muziekevenement live streamt via een eigen website of platform.
  • als er inkomsten zijn uit bijvoorbeeld kaartverkoop;
  • of als de artiesten een vergoeding krijgen voor het optreden (uitkoopsom).

Internationaal bezig?
De licentie geldt voor livestreams gericht op Nederland. Richt je je livestream zich op de internationale markt? Neem dan contact op met Buma.

Wat kost een streaming licentie? 
Het tarief voor de licentie is 7% van de inkomsten of uitkoopsommen met een minimum van € 50 per muziekevenement. Hieronder vallen ook eventuele inkomsten uit het fysieke muziekevenement.

Opstarttarief verlengd tot nader order
Omdat veel live muziekevenementen nu noodgedwongen online plaatsvinden, biedt Buma een speciaal tarief om de ontwikkeling van livestreaming te stimuleren, nl: € 130,- excl. btw voor 2021

Streaming on demand
Stream je optredens die semi live dan wel vooraf opgenomen zijn?  In dat geval betaal je € 130,- (ex btw) per jaar tot maximaal 866 concerten op jaarbasis. Zie deze link.

Waar moet je verder rekening mee houden?
Buma biedt deze licentie aan om  aan de vraag uit de markt te kunnen voldoen vanwege de verschuiving van live evenementen naar online livestreams.

Niet voor altijd
Het kan zijn dat Buma deze licentie moeten wijzigen, opschorten of opzeggen, bijvoorbeeld omdat de toezichthouder vindt dat hij moet worden aangepast. Buma/Stemra is gerechtigd om met inachtneming van een opzegtermijn van dertig dagen deze licentie op te zeggen. Deze eventuele opzegging heeft geen gevolgen voor evenementen binnen deze licentie.

Hoe kom ik aan de licentie?
Meld je bij Jaap indien je een licentie wilt hebben. jaap.schuller@bumastemra.nl

Zijn er ook mogelijkheden om zonder licentie te livestreamen?
Ja dat is mogelijk. Wil je livestreamen via YouTube, Facebook, Instagram of Twitch en zijn er geen inkomsten of uitkoopsommen? Dan heb je geen licentie van Buma/Stemra nodig. Buma heeft met deze vier platforms afspraken over het gebruik van muziek van hun leden. Let op: lees hieronder over het risico op blokkades.

Livestream geblokeerd?
Bij YouTube, Facebook, Instagram én Twitch kan je livestream geblokkeerd worden. Dat komt doordat Buma/Stemra niet alle rechten op muziek vertegenwoordigt. Platenlabels en sommige uitgevers bepalen of je hun muziek mag gebruiken. Gebruik je een nummer dat je volgens het beleid niet mag gebruiken? Dan blokkeert het platform je livestream automatisch. Buma/Stemra blokkeert zelf niet. Buma kan blokkades ook niet voorkomen.

Hoe je blokkades kan voorkomen?
Je kunt op 3 manieren voorkomen dat je livestream geblokkeerd wordt:

  1. Check het?muziekbeleid op YouTube. Per liedje kun je opzoeken of YouTube het uitzenden zal blokkeren of toestaan. Soms gelden andere voorwaarden voor covers .
  2. Krijg je een melding als je muziek van een platenlabel of uitgever gebruikt? Geef, indien geen bezwaar, dan akkoord dat de inkomsten uit reclame naar dat bedrijf gaan.
  3. Bied je livestream aan via een eigen website en neem een licentie. 

Waarom een licentie?
Voor het gebruik van muziek is toestemming nodig van de auteurs en/of hun uitgevers. Gebruik je muziek, dan verdienen zij hiervoor een vergoeding. Met een licentie van Buma/Stemra regel je de auteursrechten in één keer.

Speel je de muziek niet zelf maar gebruik je opnames? 
Dan krijg je ook te maken met de naburige rechten. Dat zijn de rechten van uitvoerende muzikanten en platenlabels.?Als podiumlid bij de VNPF is dat gedekt via de blanket license die we hebben met Sena. Ben je een festival, neem dan contact op met Sena?voor meer informatie.