Bron

3voor12.vpro.nl

Rechter: Festival Eilân had recht op vergunning

16 oktober 2023

Burgemeester liet evenement ten onrechte zinken

Alles leek voor elkaar, en toch ging dance festival Eilân op Terschelling in 2022 op het laatste moment niet door. Burgemeester Caroline van de Pol weigerde namelijk de evenementenvergunning te verstrekken. Onterecht, oordeelt de rechter ruim een jaar later. De beslissing was onvoldoende gemotiveerd, en Eilân had wel degelijk recht op de vergunning, meldt Omroep Fryslan.

Drie jaar eerder deed organisator Chasing The Hi-hat ook al een poging tot een middelgroot dance evenement op het Waddeneiland. Die poging strandde op het allerlaatste moment op een toen nog nieuw probleem: stikstof. Eilân zou plaatsvinden naast een Natura 2000 gebied en kreeg geen ontheffing. Enkele tientallen bezoekers trokken toch naar het eiland omdat toch al bungalows geboekt hadden.

Na corona waagde Eilân een nieuwe poging in 2022. Dit keer leek alles goed te komen – de stikstofhobbel werd in elk geval genomen – maar lag de burgemeester dwars. Zo zou de ambulancezorg en de brandveiligheid niet op orde zijn. Voor de ambulancezorg keek de burgemeester volgens Omroep Fryslan alleen naar de plaatselijke RAV, maar was onduidelijk waarom die onvoldoende capaciteit zou hebben. Andere evenementen schakelen bovendien wel eens hulp van buiten het eiland in. Qua brandveiligheid maakte de burgemeester zich zorgen over de elektrische accu’s van Eilân, maar de rechter stelt: ‘Het risico is niet zo groot dat dit de vergunningverlening in de weg staat.’

Of Eilân in 2024 weer kansrijk wordt is nog maar de vraag, want de rechter haalde nu juist een streep door de natuurvergunning en de ontheffing voor het stiltegebied. Chasing The Hi-hat heeft inmiddels een ander festival van de grond gekregen, Lago Lago. Dat festival beleefde deze zomer in Braamt zijn tweede editie.