Regio steekt Randstad naar de kroon op cultureel gebied

31 mei 2018

Amsterdam is het kunstzinnige brandpunt van Nederland, maar de periferie doet in cultureel opzicht niet onder voor de Randstad. Zeker het noorden kent een relatief rijk aanbod aan culturele voorzieningen en evenementen. 

Dat blijkt uit de Atlas voor gemeenten 2018, die woensdag in Leeuwarden – momenteel Culturele Hoofdstad van Europa – is gepresenteerd.

De Atlas-onderzoekers baseren zich op een nieuwe regionale cultuurindex die zij hebben ontwikkeld met de Boekmanstichting, een onafhankelijk kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid. De index weerspiegelt het aanbod van culturele voorzieningen in vijf categorieën: podiumkunsten (zoals optredens en festivals), beeldende kunst (bijvoorbeeld musea), erfgoed (waaronder beschermde stads- en dorpsgezichten), letteren (bibliotheken en boekhandels) en film (waarbij arthouse-bioscopen zwaarder meetellen). Het is een relatieve maatstaf, waarbij rekening is gehouden met het aantal inwoners in een gemeente of streek.

Op de ranglijst van de vijftig grootste gemeenten staat Amsterdam bovenaan, gevolgd door Maastricht en Leeuwarden. Ook andere provinciesteden zoals Groningen, Nijmegen, Arnhem en Deventer hebben veel te bieden. Onderaan bungelt de gemeente Nissewaard (Spijkenisse), met kort daarboven ‘nieuwe steden’ als Almere en Lelystad. Niet alleen het aandeel monumentale panden is daar logischerwijs klein; ook het aanbod aan podia en musea blijft er achter.

Lees hier het hele artikel