DEN
Roadmap: in drie stappen naar een digitaal toegankelijke website
13 november 2024
In een steeds digitalere wereld is het van essentieel belang dat iedereen toegang heeft tot informatie en diensten.
Ook in de culturele sector. De Europese Unie en Nederland vinden dit ook. Vanaf juni 2025 gaat de European Accesibiltiy Act in. Hiervoor worden o.a. websites met ticketshops (dus ook die van culturele instellingen) verplicht om te voldoen aan toegankelijkheidseisen. Tijd om aan de slag te gaan! Met dit stappenplan helpt DEN je op weg.
Wat is digitale toegankelijkheid?
Digitale toegankelijkheid zorgt ervoor dat jouw website niet alleen gebruiksvriendelijk is, maar ook inclusief. Dit betekent dat iedereen, ongeacht eventuele beperkingen, jouw online aanbod kan ervaren. Met digitale toegankelijkheid zorg je ervoor dat bijvoorbeeld een slechtziend persoon die een operakaartje wil kopen dit zelfstandig kan doen.
Waarom moet mijn site digitaal toegankelijk worden?
- Inclusie: Zorg ervoor dat iedereen, inclusief mensen met een beperking (5,5 miljoen mensen in Nederland bron: Consilium Europe(Opent een externe link)), kan deelnemen aan jouw culturele activiteiten.
- Wetgeving: De Europese Toegankelijkheidswet (EAA) verplicht alle websites met shops om te voldoen aan de toegankelijkheidseisen van websites (WCAG regels).
- Gebruikerservaring: Een toegankelijke website biedt een betere gebruikerservaring voor iedereen, wat kan leiden tot een hogere klanttevredenheid en loyaliteit.
- SEO: Toegankelijke websites scoren vaak beter in zoekmachines.
Moet de website van mijn culturele organisatie voldoen aan de nieuwe wet?
Veel culturele organisaties vragen zich af of de wet ook voor hen van toepassing is. Zodra een organisatie een dienst aanbiedt waarbij iemand online een overeenkomst aangaat met een consument, dan moet de organisatie voldoen aan de European Accessibiltiy Act en dus toegankelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kaartje kopen voor een theatervoorstelling of museumbezoek. Maar er zijn uitzonderingen. Als je organisatie minder dan twee miljoen euro omzet bedraagt of minder dan tien mensen in dienst heeft, dan hoef je niet aan de wet te voldoen. Bron: ICT recht(Opent een externe link).
Dat neemt echter niet weg dat je door toegankelijk te worden veel nieuwe mensen kunt bereiken, dus laat de wet niet de enige motivatie zijn om te starten met digitale toegankelijkheid.
Wat maakt een website toegankelijk?
De 4 principes voor toegankelijkheid zijn:
- Waarneembaar (zoals tekstalternatieven)
- Bedienbaar (zoals navigeren met toetsenbord)
- Begrijpelijk (zoals consistente navigatie)
- Robuust (wordt niet meer als criterium gebruikt)
Lees hier verder