Samenwerking cultuur en erfgoed tussen provincie en Utrecht en Amersfoort

22 februari 2018

Mariëtte Pennarts (provincie Utrecht), Kees Diepeveen (gemeente Utrecht) en Bertien Houwing (gemeente Amersfoort) hebben hun samenwerking op het gebied van cultuur en erfgoed bekrachtigd in een nieuw cultuurpact. Deze samenwerking ondersteunt het bloeiende culturele leven in de regio Utrecht.

In het cultuurpact is speciale aandacht voor ‘cultuur voor iedereen’. De stad Utrecht is de komende jaren de proeftuin om de cultuurdeelname van mensen van diverse achtergronden, leeftijd en herkomst te bevorderen. Amersfoort heeft het thema inclusieve samenleving als speerpunt in het nieuwe cultuurbeleid benoemd.

Daarnaast wil de regio een broedplaats zijn voor talentvolle cultuur makers. De aanwezigheid van vele kennis- en onderwijsinstellingen en een groot deel jeugdige, hoog opgeleide inwoners maakt de regio een gedroomde omgeving om nieuwe ontwikkelingen te testen en ruimte te bieden aan cultuurmakers.

Cultuurpacten zijn overeenkomsten tussen gemeenten en de provincie Utrecht, die zorgen voor een versterking van de samenwerking op het gebied van cultuur en erfgoed. Gezamenlijk wordt onderzocht waar de beleidsdoelen van de provincie en gemeente elkaar raken. De cultuurpacten met Woerden en Wijk bij Duurstede worden tevens deze maand ondertekend.

De regio Utrecht is rijk aan culturele activiteiten en bijzonder erfgoed. De provincie telt maar liefst 5.800 Rijksmonumenten. Inwoners van en bezoekers aan de regio kunnen kiezen uit 56 verschillende musea, 101 galerieën, tientallen theaters, concertzalen, bioscopen en filmhuizen, 45 forten en ander militair erfgoed en maar liefst 285 buitenplaatsen. Ook zijn er ieder jaar verschillende culturele festivals te bezoeken. Het aanbod is groot en van hoogstaande kwaliteit.