Save the date: impacttraining voor vrijwilligerscoördinatoren

15 december 2021

In deze training voor vrijwilligerscoördinatoren biedt KEES coördinatoren een waardevol theoretisch en praktisch fundament.

  • Data: 11 mei, 25 mei, 8 juni en 29 juni
  • 12:30 – 16:45
  • Meld je hier aan.

Herkenbaar?
De zes B’s van goed vrijwilligersbeleid ken je inmiddels wel. Je kan werven, roosteren, leert je vrijwilligers hun taken en de sfeer is over het algemeen goed. Al zit er ook af en toe een kink in de kabel. Weerstand bij de vrijwilligers op nieuwe afspraken. Die ene vrijwilliger waar je je zorgen om maakt. Een wens van het management, die je wat te hoog gegrepen vindt.

Je functie als vrijwilligerscoördinator gaat niet alleen over taken en getting things done. Het gaat ook om peopleskills. Je bent namelijk zowel aanvoerder van je team, als de motivator, inspirator en aanjager. De praatpaal en klaagmuur. Oh, en dan ook nog objectief blijven, terwijl je die ene vrijwilligers misschien wel kan schieten… of zij jou.

Tegelijkertijd ben je actief onderdeel van een grotere organisatie met een eigen dynamiek. Een organisatie die misschien ook niet altijd begrijpt waarom werken met vrijwilligers zo intensief is. Die soms andere belangen heeft dan een vrijwilliger. En jij balanceert daartussen. En dat doen vrijwilligerscoördinatoren vaak zonder te beschikken over een sparringpartner die echt weet waar jij tegen aanloopt.

Theoretisch en praktisch fundament
In de KEES Impacttraining voor vrijwilligerscoördinatoren bieden we je een waardevol theoretisch en praktisch fundament. Hierdoor weet jij veel beter wat jij in huis hebt, wat jouw vrijwilligers van jou nodig hebben en wat jij wel én niet te bieden hebt. We gaan in op individuele processen en groepsontwikkeling. We reiken je tools aan om te balanceren tussen de belangen van de organisatie, je vrijwilligers, de individuen en jezelf. Met jou en je collega vrijwilligerscoördinatoren duiken we in de materie van de vloer: afspraken maken, draagvlak creëren, omgaan met conflict en weerstand, gespreksvoering, structureren, stimuleren, erkennen, groepsvorming.

Daarnaast bieden we  je een inkijkje in jezelf; waarom doe jij zoals je doet? Welk effect heeft dat op jouw functioneren? En welk effect heeft dat op anderen? Je ontwikkelt inzicht in jouw manier van effectief gedrag. Plus een set van praktische tools waarmee je effectiever leert samenwerken en communiceren. Een KEES-gereedschapskist waar je ook over jaren nog de vruchten van plukt! En je vrijwilligers en je organisatie ook.

Voor wie?
Deze training voor vrijwilligerscoördinatoren is geschikt voor professionals die op structurele basis met vrijwilligers in de culturele sector werken. Je werkt bijvoorbeeld als vrijwilligerscoördinator bij een theater, museum, poppodium of bibliotheek. En je bent op zoek naar een stevig fundament voor je coördinatorschap; je wilt groeien als professional.

Financiering
Naast het voordeel dat we bieden voor VNPF leden van 10% op deze training kan je wellicht gebruik maken van een studiekostenregeling binnen jouw organisatie of via Werktuig voor Ontwikkeling – PPO (werktuigppo.nl)

Praktisch
Deze training bestaat uit vier dagdelen van 4 uur en 15 minuten. De groep bestaat uit 6 tot 9 deelnemers. KEES trainingen zijn verfrissend. Ze typeren zich door vakkundige trainers afkomstig uit de praktijk, de afwisseling van theorie en praktisch aan de slag, vernieuwende werkvormen, intervisie en de inzet van multimedia.

Training voor vrijwilligerscoördinatoren
Thema’s die door alle modules heen terugkomen zijn:

  • theorie over gedrag en communicatie
  • gesprekstechnieken
  • feedback en feedforward
  • veilige omgeving creëren
  • conflict en contact
  • rollen in de organisatie
  • groepsvorming
  • omgaan met emoties

Over de trainers
Marjan Willemsen en Hanneke Hulshof bundelen hun kennis, ervaring en passie voor het vak van vrijwilligerscoördinator om tot deze unieke training te komen.
Marjan heeft ruime ervaring in de culturele sector als adviseur, coördinator en vrijwilliger. Als theaterwetenschapper is ze geïnteresseerd geraakt in hoe mensen op elkaar reageren. Die kennis heeft zij verfijnd als docent Communicatie- en Informatiewetenschappen. Over de psychologische kant van contact maken en omgaan met conflict en weerstand gebruikt ze onder andere Transactionele analyse, Deep democracy en Geweldloos communiceren. Als coach heeft ze veel ervaring opgebouwd met intervisie, individuele begeleiding en groepsprocessen.

Hanneke is fan van cultuurvrijwilligers. Daarom helpt zij coördinatoren om op de best mogelijke manier met hen samen te werken. Dat dit niet altijd even gemakkelijk is, weet zij als geen ander; ze werkte tien jaar als vrijwilligerscoördinator. Dit deed ze bij film-, muziek en theaterfestivals, kunstprojecten, een poppodium en centrum voor de kunsten. Sinds 2011 is zij betrokken bij KEES, onder andere als trainer en adviseur vrijwilligersmanagement. Hiernaast werkt ze als HR-adviseur bij bibliotheek DOK.

Kosten
Deelname aan deze training voor vrijwilligerscoördinatoren kost 1085,- euro exclusief btw. Dit is inclusief cursusmateriaal, certificaat, koffie, thee en fris. Is je organisatie aangesloten bij de VNPF? Dan ontvang je 10% korting.

Inschrijven
Klik op de button en vul het aanmeldformulier zo volledig mogelijk in. Na je aanmelding ontvang je van ons een aanmeldbevestiging. Daarin staan de stappen die je moet ondernemen om je inschrijving definitief te maken.

Lees hier de algemene voorwaarden, bijvoorbeeld hoe het werkt als je onverwacht verhinderd bent. Je gaat akkoord met deze voorwaarden door het aanmeldformulier in te vullen en te verzenden.