Sena: extra tranche muziekproductiefonds en coulance evenementen

19 maart 2020

Vooral de live branche wordt hard getroffen door het coronavirus, ook muzikanten. Veel muzikanten zitten ongewild thuis op dit moment, terwijl ze het liefst op het podium hadden gestaan. De secties van de Raad van Aangeslotenen van Sena vinden dat zij daarom een taak hebben met concrete plannen te komen. Uiteraard is Sena ervan bewust dat zij daarmee de enorme problematiek van de crisis niet op kunnen lossen, maar elke bijdrage, hoe klein ook, is de moeite waard.

Muziekproductiefonds extra tranche
Bij het Sena Performers Muziekproductiefonds kunnen muzikanten sinds jaar en dag subsidie aanvragen om opnamen, een album of EP, te bekostigen. Van het aangevraagde bedrag (maximaal 5.000 euro) is 2/3e een gift en 1/3e een renteloze lening. Normaal gesproken zijn er drie tranches per jaar.
De huidige situatie is verre van normaal en daarom voegt Sena een speciale tranche toe. De sectie uitvoerende kunstenaars en de sectie producenten hebben elk besloten een bijdrage van 100.000 euro aan deze tranche toe te kennen. In de extra tranche is daarom 200.000 euro beschikbaar.

Daarbij past de Sena  de procedure op enkele punten aan, zodat muzikanten snel aan de slag kunnen. Tot en met 12 april 2020 kunnen zij een aanvraag doen en uiterlijk 23 april krijgen aanvragers van ons bericht of de aanvraag wordt gehonoreerd.

De regels voor deze tranche zijn soepeler dan normaal, zo kunnen muzikanten ook een aanvraag doen als zij al een bestaande deal met een uitgever of label hebben en ze kunnen gelijk beginnen met de opnames, in plaats van pas na honorering van de aanvraag.

De voorwaarden van deze extra tranche zijn hier te vinden.

 

Coulanceregeling SoCu-evenementen
Naast de extra tranche voor het Muziekproductiefonds heeft de sectie uitvoerende kunstenaars besloten tot een coulanceregeling voor festivals en liveprojecten die vanuit het Sena Performers fonds worden gesteund. Op voorwaarde dat allereerst de musici betaald worden, kunnen aanvragers die eerder een toezegging ontvingen het voorschot (70% van het toegekende bedrag) aanwenden voor de onvermijdelijke kosten van schrappen van het evenement.

Klik hier voor meer informatie over de coulanceregeling