Bron

Rijksoverheid

Single Use Plastics regelgeving (juni 2023): in de spotlight Into The Great Wide Open

14 juni 2023

Zoals iedereen nu wel zou moeten weten: er zijn nieuwe regels voor wegwerpplastic vanaf 1 juli 2023.

De nieuwe maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) dat als doel heeft: de impact van wegwerpplastic op het milieu verminderen en meer plastic hergebruiken en recyclen. Zijn verpakkingen met een water- en vetafstotende laag ook een SUP? Ja, ook alle bekers en bakjes met een water- en vetafstotend laagje vallen onder de nieuwe regels. Het maakt hierbij niet uit of een wegwerpbeker of -bakje maar een klein percentage kunststof bevat. Ook vallen producten met een laagje bioafbreekbare plastics onder deze regels.

Wel of geen SUP?

De definitie van kunststofproducten is vastgelegd in de richtsnoeren van de Europese Commissie bij de Europese SUP-Richtlijn. Daarin staat dat als er kunststof aan de verpakking is toegevoegd als structureel hoofdbestanddeel, dit binnen de reikwijdte van de regels valt. In Nederland maakt de regelgeving geen onderscheid tussen een kunststoflaag of andere vormen van kunststof barrières. Zo valt bijvoorbeeld een beker met een waterdispersie coating ook onder de regels. Een claim dat een product plasticvrij is, is niet altijd terecht. Laat je dus goed informeren. Meer info lees je hier: zie kader op pagina 15 van de toelichting.

Wat weten ondernemers en consumenten over de duurzaamheid van hergebruik?

Zie ook hier. 

Horecaondernemers mogen vanaf 1 juli hun klanten geen gratis wegwerpbekers meer meegeven. Klanten kunnen ervoor kiezen hun eigen beker of bakje mee te nemen of ondernemers kunnen zelf een herbruikbaar alternatief aanbieden. Maar hoe zijn ondernemers en consumenten voorbereid op deze regels?

In drie video’s is dat uitgezocht. Weten consumenten dat sommige herbruikbare bekers al na 6 keer gebruiken duurzamer zijn dan wegwerpbekers? In deze tweede video  wordt in Haarlem gekeken wat consumenten en ondernemers weten over duurzaamheid en hergebruik.

Wat kun jij doen?

Laat anderen zien dat deze regels al snel ingaan en deel deze video. Je kunt hiervoor gebruik maken van de tekst en video in de communicatietoolbox. Heb je de eerste video nog niet gedeeld? Deel of like dan deze post van het ministerie van infrastructuur en waterstaat hierover.

Into The Great Wide Open bespaart 360 duizend items wegwerpplastic

Into The Great Wide Open, stapte afgelopen zomer af van wegwerp. Alle bekers, borden en bestek werden herbruikbaar. Het nieuwe circulaire systeem voor voedsel -en drankverpakkingen leverde een besparing op van 360 duizend single-use items. We spraken met Tijl Couzij van ITGWO hoe het festival van hergebruik de norm maakt. Lees het artikel op de website.

Meer informatie op minderwegwerpplastic.nl

In april  2023 is de website www.minderwegwerpplastic.nl gelanceerd, deze website is bedoeld voor ondernemers en bedrijven die te maken krijgen met de regelgeving. De website bevat onder andere een regelhulp om ondernemers op weg te helpen om de regelgeving toe te passen in de praktijk. Ook is er een communicatietoolbox die je kunt gebruiken om de informatie over de regelgeving te verspreiden via uw eigen communicatiekanalen naar ondernemers in jullie eigen netwerk.

De helpdesk staat voor je klaar

Heb je vragen over de regelgeving? Neem dan contact op met de Helpdesk Afvalbeheer via het contactformulier. Zij helpen je graag verder